Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - 39. SALON ARHITEKTURE
39. SALON ARHITEKTURE
Izložba 39. SALON ARHITEKTURE 29. mart – 30. april 2017. Svečano otvaranje i dodela nagrada: sreda, 29. mart 2017. u 19 časova... Izvor: MPU

MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI, Vuka Karadžića 18

Radno vreme muzeja i muzejske prodavnice : utorak - subota 11:00 – 19:00 časova

 Izložba

39. SALON ARHITEKTURE

29. mart – 30. april 2017.

Svečano otvaranje i dodela nagrada: sreda, 29. mart  2017. u 19 časova

Kustos Salona i urednik kataloga: mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu i v.d. direktor MPU.

Organizator: Muzej primenjene umetnosti

U realnosti!... je slogan pod kojim će se održati 39. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti od 29. marta do 30. aprila 2017.  Tradicionalno svakog proleća, više od četrdeset godina u galerijama Muzeja, Salon arhitekture kao prvorazredna i popularna arhitektonska manifestacija, okuplja brojne arhitekte iz zemlje, regije i inostranstva i skreće pažnju javnosti na značaj i uticaj arhitekture na kvalitet života savremenog društva.

Ovogodišnji, 39. Salon arhitekture tematizovan je pitanjem prostornog odnosa između arhitekte, kao stvaraoca, i pojave – realnosti, kao aktuelne nemogućnosti u odnosu na aktuelno stanje stvari u Svetu – ovde i sada. Poslednjih decenija mnogo pažnje bilo je usmereno na spektakularno u arhitekturi, a mnogo manje na potrebe društva u odnosu na angažovana i neophodna rešenja. Kriza savremenosti arhitekture na različite načine može se smatrati preovlađujućim stanjem discipline u odnosu na koje zapravo arhitekta gradi lični stav prema sopstvenom zanimanju i strpljivo pravi arhitekturu i dalje tragajući za njenim istinskim vrednostima. U realnosti nastajanja, arhitektura podrazumeva proces i saradnju, rešavanje problema, komunikaciju složenih ideja, obradu podataka i ograničenja, prezentaciju i reprezentaciju, eksperimentisanje i inovativnost, veštinu i strategiju pregovaranja, kao i mnoštvo drugih zadataka. A svi mi koji se bavimo arhitektama i kojima je do arhitekture stalo moramo da se borimo za arhitekturu, jer nema ko drugi. To je naša realnost.

Za izložbu 39. Salona kandidovano je 233 rada u svim kategorijama. Žiri je u zvaničnu selekciju uvrstio 112 radova, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 77 radova u 6 kategorija (konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade).

Žiri 39. Salona arhitekture, koji se sastoji od uglednih domaćih i internacionalnih profesionalaca – Duško Filipovski, Miroljub Stanković, Nenad A. Stjepanović, Irena Videnov i Maruša Zorec – dodeljuje Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama.

Prateći program Salona

Salon arhitekture je manifestacija koja osim takmičarskog dela, uvek priprema i bogat prateći program sa interesantnim temama bitnim za savremenu arhitekturu, a studenti i zainteresovana publika u okviru eksperimentalnih i edukativnih radionica, tribina i predavanja dobiće šansu za razmenu iskustava. Ističemo blok pratećih izložbi koji se otvara istovremeno sa glavnim programom Salona posvećen istoriji arhitekture Beograda: „Arhitektura akademizma – Milutin Borisavljević i Dimitreije M. Leko“ kao i „Građenje grada - daleki pogled iz blizine na Blokeve 1 i 2 Novog Beograda” . Tu je i događaj na zatvaranju Salona “Profesoru s ljubavlju” posvećen obeležavanju 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Nikole Dobrovića. Tokom trajanja Salona organizovaće se panel “Tačka oslonca” o značaju lika i dela Alekseja Brkića. Od aktuelnih tema planiran je razgovor o fenomenu konkursa i konkursnih rezultata kod nas. Prvi put na Salonu otvoren je poseban konkurs za dodatni prateći program koji je Savet Salona ustanovio prošle godine a odnosi se na: tematske panel diskusije, tematski seminar, tematsko predavanje, tematska radionica i slične adekvatne formate za prezentaciju afirmativnih ideja, mišljenja i delovanja. Konkurs traje do 4. aprila 2017. a izabrani projekti biće prezentovani, iz dana u dan, tokom poslednje nedelje aprila. Studentski programi zastupljeni su već tradicionalnom manifestacijom “Pre Salona” nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Građevinsko tehničkog fakulteta u Nišu (29.03 -8.4.2017). Studentska izložba “(r) urbane bašte” koja se bavi “stanovanjem u gradu uz uzgajanje voća i povrća” predviđena je za drugu polovinu aprila i trajaće do kraja Salona arhitekture.

Sve detaljnije informacije o programu 39. Salona arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.

............................................................................................................................
mr Milica Cukić, muzejska savetnica

Odsek za komunikacije

Muzej primenjene umetnosti

Tel:

+381 11 3285 019

Vuka Karadžića 18

Fax:

+381 11 2629 121

11000 Beograd

Mob:

+381 63 338 160

Srbija

Email:

milica.cukic@mpu.rs

http://www.mpu.rs