Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - MAU: izložba Nyimpa kor ndzidzi
MAU: izložba Nyimpa kor ndzidzi
Povodom obeležavanja četrdeset godina rada pozivamo vas na otvaranje izložbe Nyimpa kor ndzidzi – Čovek ne može opstati sam (Re)konceptualizacija Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara Utorak, 23. maj 2017. godine u 18 časova... Izvor: MAU

Povodom obeležavanja četrdeset godina rada 
pozivamo vas na otvaranje izložbe

Nyimpa kor ndzidzi – Čovek ne može opstati sam

(Re)konceptualizacija Muzeja afričke umetnosti – zbirke Vede i dr Zdravka Pečara

Utorak, 23. maj 2017. godine u 18 časova

 

U vreme otvaranja za publiku, Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara promovisan je kao jedini evropski antikolonijalni muzej. Međutim, osim imena kolekcionara osnovne zbirke u nazivu muzeja – Vede Zagorac i Zdravka Pečara – u originalnoj postavci gotovo da ništa ne upućuje na istorijske okolnosti uspostavljanja ove gradske institucije.

Naziv Nyimpa kor ndzidzi je preuzet iz natpisa na boku čamca, koji je dr Zdravko Pečar dobio na poklon od šefa ribarskog sela Mankoadze u Gani 1975. godine. U prevodu znači: za jednog čoveka nema hrane, a u prenosnom smislu upućuje na zajedništvo: čovek ne može opstati sam. Izložba se u segmentima ostvaruje kao ekstenzija, intervencija, dopuna na stalnoj postavci, nastavljajući se u maloj sali Muzeja kroz citate, biografske podatke, fotografiju i pokretnu sliku, u segmentu pod nazivom Raspakivanje arhiva Vede Zagorac i Zdravka Pečara.

Kako bi se istakao kontekst nastanka ovog muzeja i rad njegovih osnivača i inicijatora, izložba Nyimpa kor ndzidzidovodi u fokus malo poznate muzejske sadržaje, poput dokumenata, zapisa, fotografija, filmova i periodike. Njihovim postavljanjem kroz tematske celine unutar originalne postavke (iz 1977 godine), preispituje se mogućnost različitih interpretacija i potencijala ovog Muzeja za utemeljen govor o pitanjima ljudskih prava, jednakosti i solidarnosti.

Kustoskinje izložbe: dr Ana Sladojević i Emilia Epštajn

Izložba je otvorena do februara 2018. godine.