Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA – NOĆ
FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA – NOĆ
Muzej savremene umetnosti vas poziva na javno vođenje kroz izložbu „FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA – NOĆ“ u subotu, 29. jula 2017. godine u 13 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2). Kroz izložbu vodi Miloš Zec, asistent kustosa postavke...Izvor: MNT

FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA – NOĆ

Muzej savremene umetnosti vas poziva na javno vođenje kroz izložbu „FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA – NOĆ“ u subotu, 29. jula 2017. godine u 13 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2). Kroz izložbu vodi Miloš Zec, asistent kustosa postavke.

Svaki kadar filma ili televizijske serije je prepun raznovrsnih tipova prostora, predmeta, svetla i senki, specijalnih efekata, glumaca, rekvizita, rečju, svime onim što čini, poslužimo se jezikom filma - mizanscen. Mizanscen je konstrukcija sačinjena od svih detalja koji grade i potpomažu održanju veštačke stvarnosti filmskog pripovedanja. Ove stvari uglavnom prolaze neopaženo od strane publike, osim u slučaju kada je sam spektakl svrha jer se onda upravo samo one primećuju ako je sve izvedeno kako treba. Slike i skulpture stvorene za potrebe kinematografskih svetova su samo puki rekviziti, elementi scenskog aranžmana i dekoracije ili su ipak nešto posve drugačije?

Izložba „FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA – NOĆ“ strukturiše se kao fragmentarni dijalog između umetnosti i filma ukazujući na načine kako ova dva sveta održavaju i često vrlo komično i pogrešno predstavljaju jedno drugoga. Promišljajući umetnost izvan njenih utvrđenih prostora omogućava se otvaranje pozicije za drugačiju vrstu autorefleksivnog pogleda. Ova perspektiva se manifestuje kao vašarsko krivo ogledalo koje nam daje povratne informacije koje su izvitoperene, često apsurdne, ali i uzbudljive. Vizuelna umetnost je ponekad i previše autoreferencijalna - žrtva hermetičnih zajednica i nevidljivih struktura. FADE IN 2 nudi pogled iskosa pokušavajući da prepozna šta umetnost može da znači i izvan svoje objektivnosti i zatvorenosti unutar prostora muzeja, galerija, aukcijskih kuća i privatnih kolekcija.

Priroda izložbe je takva da se skulpture, slike, performansi i instalacije transformišu od rekvizita preko slike do umetničkog predmeta, kako bi se razmotrilo pitanje da li te fiktivne predstave u masovnim medijima imaju više uticaja na definisanje kolektivnog razumevanja umetnosti nego sama umetnost.

Izložba predstavlja nastavak izložbe „FADE IN: INT. UMETNIČKA GALERIJA – DAN“, koja je prikazana u Švajcarskom institutu za savremenu umetnost u Njujorku, marta 2016. Beogradska verzija iznova promišlja prvobitnu izložbu, ovaj put za Galeriju-legat Čolaković, čija istorija - kao stambenog objekta, legla organizovanog kriminala i umetničke galerije, dodatno podupire ambiciju izložbe da preoblikuje galeriju i dodeli joj novu ulogu- ulogu pozornice za izvođenje dramskih scena.

Izložba „FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA – NOĆ“ je projekat kustoskog tima Švajcarskog instituta za savremenu umetnost u Njujorku i Žili Bukobze, realizovana u produkciji Balkan Projects, Marije Karan. Asistenti kustosa su Ana Anakijev i Miloš Zec.