Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - KCB - Bioskop “7 veličanstvenih” - Finska u fokusu
KCB - Bioskop “7 veličanstvenih” - Finska u fokusu
13.10-14.10.2017, 19:00, Dvorana Kulturnog centra. Već od prve godine Festivala “Sedam veličanstvenih” film “Urlači” postao je jedan od legendarnih hitova. Autor priča o... Izvor: KCB

Drugi put Bioskop “7 veličanstvenih predstavlja zadivljujuća ostvarenja modernog dokumentarizma, od kojih većina pripada antologiji nastaloj tokom trinaest festivalskih godina. I ovoga puta, prikazujemo pet nezaboravnih filmova koji su promenili kulturnu scenu Evrope. Od početka XXI veka vrlo posebno mesto na evropskoj dokumetarističkoj sceni zauzima Finska, i to je razlog zašto smo odabrali temu Finska u fokusu, program vrhunskih dokumentaraca, originalnih i neobičnih autorskih postupaka. Drugi važan razlog je posebna veza beogradske publike i filmova koji donose atmosferu i mentalitet dalekog severa, a izuzetno komuniciraju sa nama.
 
Već od prve godine Festivala “Sedam veličanstvenih” film “Urlači” postao je jedan od legendarnih hitova. Autor priče o otkačenom muškom horu, Mika Ronkainen, jedan od najznačajnijih na evropskoj sceni, dolazi kao specijalni gost ove manifestacije, a donosi nam i dramatično raspevani road movie – “Finska krv, švedsko srce”.
 
Program na izvestan način predstavlja i brendove Finske i upravo počinje jednim od najčuvenijih - poetskom pričom o saunama kao prostoru za jedinstvenu životnu komunikaciju (“Para života”), a završava se fantastičnim prizorima od nordijskog leda do vrele Afrike u kojima pratimo i kod nas dobro poznatog avangardnog muzičara Kima Pohjonena (“Soundbreaker”). Uz to i film Juke Karkaienena simboličnog naziva “Dnevna soba nacije”.
 
Finska u fokusu je program za prave posvećenike najboljih od najboljih dokumentarca Evrope.

Više informacija o programu...