Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - Izložba Arheoakustika:
Izložba Arheoakustika:
MUZEJ NAUKE I TEHNIKE - BEOGRAD Galerija „Aleksandar Despić“ Skender-begova 51 Izložba Arheoakustika: sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije 9. novembar – 10. decembar 2017.... Izvor: MNiT

MUZEJ NAUKE I TEHNIKE - BEOGRAD
Galerija „Aleksandar Despić“ 
Skender-begova 51
 
Izložba
 
Arheoakustika: sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije
 
9. novembar – 10. decembar 2017.
 
 
Muzej nauke i tehnike - Beograd otvara izložbu „Arheoakustika: sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije“ autora Zorane Đorđević, Dragana Novkovića i Marije Dragišić.
 
Izložba je posvećena prvim arheoakustičkim istraživanjima kod nas – ispitivanju odnosa zvuka i graditeljskog nasleđa srednjovekovne Srbije 
 
Arheoakustika ili arheologija zvuka bavi se istraživanjem i rekonstrukcijom zvučne slike prošlosti u arhitektonskom nasleđu, tretirajući ga kao slojevitu prostorno-vremensku strukturu. Ova multidisciplinarna oblast obuhvata saznanja iz polja arheologije, akustike, arhitekture, istorije umetnosti, muzikologije, itd. Jedna od tema arheoakustičkih istraživanja jeste i srednjovekovna crkvena arhitektura, jedinstven okvir celokupnog onovremenog razumevanja sveta, koja se razvijala kako bi zadovoljila potrebu aktivnosti religijske prakse i izražavanje misterija hrišćanstva. Shodno tome, bogosluženje, muzika i akustika preplitale su se u dinamičkom odnosu prema arhitekturi u okviru koje su se razvijale kroz istoriju.
 
Ova izložba govori u prilog tome da je akustika integralni sloj kako materijalnog tako i nematerijalnog crkvenog nasleđa srednjovekovne Srbije. Posetioci će moći da vide akustičke sudove ugrađivane u masivne zidove srednjevekovnih crkava, klepalo o koje se udaralo kao poziv na molitvu i neumsku notaciju korišćenu u onovremenim pojačkim knjigama. . Takođe, kroz interaktivnu audio-video animaciju,  posetioci će moći sami da ispituju akustiku crkava iz različitih perioda srednjovekovnog graditeljstva.
 
Svečano otvaranje izložbe „Arheoakustika: sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije“ je u četvrtak 9. novembra 2017. godine u 19 časova, u Muzeju nauke i tehnike - Galerija „Aleksandar Despić“, ulaz iz Dobračine ulice broj 51. 
 
Radno vreme Muzeja:
utorak – nedelja:  10 – 20 časova
www.muzejnt.rs