Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - ŠETNjA: KULTURNA BAŠTINA TOPČIDERA
ŠETNjA: KULTURNA BAŠTINA TOPČIDERA
Osnovna tura uključuje obilazak tri ustanove kulture: Muzej afričke umetnosti (Andre Nikolića 14), Kuća kralja Petra Prvog (Vase Pelagića 40) i Kuća legata – Legat Petra Lubarde (Iličićeva 1). U skladu sa aktuelnim izložbama u drugim ustanovama kulture koje se nalaze u neposrednoj blizini, moguće su izmene u planu šetnje... Izvor: TOB

ŠETNjA: KULTURNA BAŠTINA TOPČIDERA

Nakon veoma uspešnih "pilot" šetnji organizovanih tokom septembra u okviru „Dana evropske baštine“, nastavljamo sa programom šetnji po Topčideru koje imaju za cilj upoznavanje sa prirodnim okruženjem i skrivenim kulturnim sadržajima ovog beogradskog brda. 

 Još od 19. veka Topčider se urbanistički osmišljava kao gradska oaza sa brojnim parkovima, izletištima, velikim zelenim i pošumljenim površinama. U njegovom zelenilu kriju se i brojne vile, letnjikovci i umetnički ateljei podignuti početkom 20. veka. U prvoj šetnji u ciklusu „Kulturna baština Topčidera“ otkrićemo tri skrivena arhitektonska dragulja ovog beogradskog brda. Obići ćemo zdanja dve kulturne institucije koje su nekada služile kao vile, kao i jedan sasvim poseban muzej. Sve ih povezuje zanimljiva istorija i arhitektura, ali i stalne i tematske postavke koje uključuju kulturna dobra od nacionalnog i internacionalnog značaja.

 Tura se ostvaruje u organizaciji Muzeja afričke umetnosti, Kuće kralja Petra i Kuće legata – Legat Petra Lubarde.

Muzej afričke umetnosti

je prvi i jedini muzej u regionu koji je isključivo posvećen kulturama i umetnostima afričkog kontinenta. Osim što ima zanimljivu istoriju i inspirativnu arhitekturu, postavka Muzeja afričke umetnosti nudi brojne umetničke predmete naroda zapadne Afrike, ali i priču o osnivačima Muzeja, Zdravku Pečaru i Vedi Zagorac, i njihovom dugogodišnjem životu i radu u Africi.

Kuća kralja Petra

svojom postavkom predstavlja priču o kralju Petru i poslednjim godinama njegovog života koje je proveo u ovoj vili. Kuća kralja Petra građena je kao vila-letnjikovac za trgovca Đorđa Pavlovića, pa je stoga i svedočanstvo o senjačkom kraju i prvim vilama koje se grade u ovoj zelenoj oazi Beograda.

Kuća legata – Legat Petra Lubarde

bila je kratko vreme i mesto stanovanja slikara i njegove supruge, a danas se u nekadašnjoj vili izlaže važan deo stvaralaštva ovog velikog slikara. Pored stilski raznolike arhitekture ove zgrade i njene istorije, predstavljamo i priču o životu i radu Petra Lubarde.

Sa vama šetaju i pričaju istoričarke umetnosti Ana Knežević, saradnica Muzeja afričke umetnosti i Ivana Zatežić, saradnica Kuće legata.

Pridružite nam se u šetnji i istraživanju kulturne  baštine Topčidera!

Važne informacije:

·         Termini planiranih tura koje se organizuju u periodu novembar 2017 – januar 2018. godine:

-          Šetnja #1

– subota, 4. novembar 2017

-          Šetnja #2

– subota, 25. novembar 2017.

-          Šetnja #3

– subota, 2. decembar 2017.

-          Šetnja #4

– subota, 30. decembar 2017.

-          Šetnja #5

– subota, 13. januar 2018.

-          Šetnja #6

– subota, 27. januar 2018.

·         Prijavljivanje je obavezno na: kulturnabastinatopcidera@gmail.com

 

·         Mesto okupljanja: Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, u 11:00.

·         Osnovna tura uključuje obilazak tri ustanove kulture: Muzej afričke umetnosti (Andre Nikolića 14), Kuća kralja Petra Prvog (Vase Pelagića 40) i Kuća legata – Legat Petra Lubarde (Iličićeva 1). U skladu sa aktuelnim izložbama u drugim ustanovama kulture koje se nalaze u neposrednoj blizini, moguće su izmene u planu šetnje.

·         Predviđeno vreme trajanja šetnje: 150 minuta

·         Cena ulaznice: 500 dinara

·         Za sve dodatne informacije, za zakazivanje tura u drugom terminu ili na engleskom jeziku, obratite se na: kulturnabastinatopcidera@gmail.com

·         Osoba za kontakt: Ana Knežević, 065/825-0488

Turistička organizacija Beograda

Odnosi s javnošću