Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - VIŠEMEDIJSKO STVARALAŠTVO I UMETNICI - V. Radovanović
VIŠEMEDIJSKO STVARALAŠTVO I UMETNICI - V. Radovanović
Ciklus: VIŠEMEDIJSKO STVARALAŠTVO I UMETNICI - Vladan Radovanović: "SINTEZIJSKA UMETNOST U OKVIRU VIŠEMEDIJSKE UMETNOSTI" - Projekcija radova i razgovor  sa umetnikom. Utorak, 12, decembar u 20:00, Mala sala SKC-a Beograd, Kralja Milana 48... Izvor: ITNet

Utorak, 12. DECEMBAR 2017. u 20:00, Mala sala SKC-a, Beograd, Kralja Milana 48

Ciklus: VIŠEMEDIJSKO STVARALAŠTVO I UMETNICI

Vladan Radovanović:

SINTEZIJSKA UMETNOST U OKVIRU VIŠEMEDIJSKE UMETNOSTI

- Projekcija radova i razgovor sa umetnikom -

  U okviru ovog ciklusa, Sekcija proširenih medija ULUS i SKC predstavljaju stvaraoce u oblasti višemedijske umetnosti. Polimediji, višemediji, transmediji, intermediji, prošireni mediji, kao i multimediji su alternativni termini kojima se mapiraju prakse a koje još uvek predstavljaju izazov teoriji i istoriji umetnosti, u velikoj meri zarobljenim u okviru modernističke paradigme, koja na naglašen način insistira na medijskim podelama u stvaralaštvu.


  Glavna tema razgovora je lična poetika Vladana Radovanovića pod nazivom sintezijska umetnost, koju je moguće sagledati u okviru opšte teorije o višemedijskoj umetnosti, kao široj oblasti kojoj pripadaju i drugi modeli te umetnosti: pozorišna drama, balet, opera, gezamtkunstverk, film, video, vokovizuel, višemedijski performans, multimedij i drugo. Vladan Radovanović razvija prvo svoju ličnu poetiku od 1953. godine do kraja šezdesetih, a potom opštu teoriju višemedijske umetnosti, između sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Višemedijska umetnost je 2000. godine postala predmet magistarskih pa doktorskih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Njoj pripadaju sve pojave koje kombinuju najmnje dva raznočulna medija u opsegu uodnošavanja od puke istovremenosti do determinizma, u vidu objekta, instalacije, sekvencijelnosti sa živim izvođačima ili bez njih. I u sintezijskoj umetnosti, kao u jednom od modela višemedijske, mogu se kombinovati i neelektronski i elektronski mediji, ali isključivo na deterministički način. Nezanemarljivo, mada ne ultimativno, obeležje sintezijske umetnosti jeste zahtev za stvaranje iz jednog duhovnog centra.

  Tokom razgovora projektovaće se nekoliko Radovanovićevih ostvarenja iz oblasti sintezijske umetnosti.  

Moderator: Saša Janjić, teoretičar umetnosti

Organizacija Sekcije proširenih medija, ULUS: Vladeta Stojić, višemedijski umetnik

Organizacija Filmforum SKC: Stevan Vuković, teoretičar umetnosti 
Vladan Radovanović          
       "Varijacije za TV"                                                        "Sazvežđa"                                                                  "A Galaksija odasvud sija"

 Studentski kulturni centar

Kralja Milana 48
11000 Beograd

+381.11.360.20.09

Informacije:

Vladeta Stojić

Mob. 066 047844 / viber 061.1952.687
vladeta.stojic@gmail.com
, sekcija.prosirenimediji@gmail.com