Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - NOVA GODINA DONOSI I NOVA PRAVILA ZA PENZIJE
NOVA GODINA DONOSI I NOVA PRAVILA ZA PENZIJE
Beograd -- Nova godina doneće i nova pravila za odlazak u penziju. U penziju će ići žene sa 62 godine i 15 godina staža, šest meseci više nego što je sada... Izvor:prva

NOVA GODINA DONOSI I NOVA PRAVILA ZA PENZIJE

Za muškarce ostaje nepromenjeno - 65 godina i 15 godina staža, ali se i jednima i drugima menjaju uslovi za prevremeni odlazak u penziju.

Za Radoslavu Bukovčić penzija je i dalje na dugom štapu i još ne može da zamisli dan kada će poslu reći zbogom.

"Ja sam trebala da odem pre dve godine sa 35 godina staža i 55 godina starosti, sad imam 37 godina, rekli su mi da ću otići tek sa 65 godina, što je apsurdno", kaže Radoslava Bukovčić.

I nije samo Radoslava na mukama. Kada je reč o starosnoj penziji, osim 15 godina staža, godine života neophodne za odlazak žene u penziju povećavaju se svake godine za 6 meseci, tako da će 2032. svaka žena sa navršenih 65 godina imati uslov za penziju.

"Moraju da računaju na određene kaznene penale takozvane, odnosno na trajno umanjenje penzija od 0,34 odsto na nivou meseca odnosno maksimalno 20,4 odsto za 5 godina za koje se ranije ostvari pravo", ističe Jelica Timotijević iz PIO Fonda.

Pomeranje granice za odlazak u penziju nije razlog za paniku, tvrde stručnjaci i kažu da nema razloga da verujemo d a će penzije biti ukinute za nekoliko godina.

"Sama činjenica da u proseku građani Srbije i Evrope žive duže je dobra vest. Jedina poruka je kako živimo duže moramo da radimo duže i zato je došlo do pomeranja starosne granice u Srbiji, ali ne samo u Srbiji, nego u svim evropskim zemljama", rekao je Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta.

Kolike će biti penzije zavisi od mnogo faktora, a nije beznačajno ni uštedeti koji dinar za starost. Naravno, ako se može!