Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - DAN MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI
DAN MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI
Klasično i simbolično Prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti, 6 . novembar 2018 – 31. januar 2019. godine. Svečano otvaranje: utorak, 6. novembar 2018. u 19 časova... Izvor: MPU

 

MUZEJ PRIMENjENE UMETNOSTI, Vuka Karadžića 18

Radno vreme muzeja i muzejske prodavnice : utorak - subota 11:00 – 19:00 časova

 

DAN MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI

Klasično i simbolično

Prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka

iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti

6 . novembar 2018 – 31. januar 2019. godine

Svečano otvaranje: utorak, 6. novembar 2018. u 19 časova

Autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

Konzervacija: Milan Andrić

Grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

Arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

Muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

 

Muzej primenjene umetnosti za Dan muzeja (6. novembar 2018.), predstavlja veliku temu iz oblasti  istorije nakita,  priređujući reprezentativnu izložbu iz muzejskih kolekcija - Klasično i simbolično, prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka, autorke Mile Gajić, višeg kustosa MPU.

Ovom prilikom opredelili smo se za prikazivanje najpopularnijih i najzastupljenijih formi nakita - prstenja i minđuša iz antičkog perioda i doba srpskog srednjeg veka, 95  predmeta iz Zbirke metala i nakita Muzeja primenjene umetnosti, kao i 10 dragocenih predmeta iz kolekcije Istorijskog muzeja Srbije.

Izložba i prateći studijski katalog imaju za cilj da ukažu na poreklo i razvoj klasičnih formi prstenja i naušnica, na slojevit svet njihovih simbola i uloga, bliskost tema i novu interpretaciju motiva i ideja antike na srpskom srednjovekovnom nakitu. Na ovaj način, predmeti iz različitih istorijskih epoha sagledavaju se kao jedinstvena celina, unutar koje se jasno mogu uočiti originalni dometi starog srpskog zlatarstva.

Ljubitelji nakita imaju jedinstvenu priliku da na jednom mestu vide poznata i nepoznata remek-dela, kao što su zlatan prsten kritsko-mikenske kulture nastao oko 1400. godine pre nove ere, rimske geme stare 2000 godina, vizantijski pečatni prsten iz VI–VII veka, viteško i streličarsko prstenje XIV i XV veka, srebrno srednjovekovno prstenje iz Novog Brda sa antičkim gemama, lunulaste minđuše klasične Grčke iz IV veka pre nove ere, rimske, ranoslovenske i srednjovekovne naušnice.

Predmeti koji će na ovoj izložbi biti predstavljeni javnosti ilustruju specifičan segment našeg kulturnog nasleđa koji svedoči o viševekovnoj tradiciji izrade i nošenja nakita na ovom podneblju, preplitanju različitih umetničkih uticaja i njihovom autentičnom stapanju u doba srpske srednjovekovne države, kada je klasično organski živelo u savremenom, a simbolično bilo način mišljenja i življenja.

Povodom Dana muzeja i održavanja izložbe Klasično i simbolično-prstenje i minđuše od antike do srednjeg veka iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti, u Digitalnoj biblioteci muzeja formirana je kolekcija Nakit i metal. Kolekcija obuhvata osam publikacija, koje je Muzej primenjene umetnosti objavio od 1969. do 2005. godine.

JAVNA VOĐENjA ZA POSETIOCE IZLOŽBE  PETKOM U 18 ČASOVA.

 

 

 

 

............................................................................................................................
mr Milica Cukić, muzejska savetnica

Odsek za komunikacije

Muzej primenjene umetnosti

Tel:

+381 11 3285 019

Vuka Karadžića 18

Fax:

+381 11 2629 121

11000 Beograd

Mob:

+381 63 338 160

Srbija

Email:

milica.cukic@mpu.rs

http://www.mpu.rs