Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - SRBIJA: PLAĆANJE RAČUNA - PREPOZNAVANJEM LICA
SRBIJA: PLAĆANJE RAČUNA - PREPOZNAVANJEM LICA
Građani Srbije moći će od marta da plaćaju račune sistemom "prepoznavanja lica" (face recognition system), najavljuje guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković... Izvor:Tanjug

REVOLUCIONARNO U SRBIJI: PLAĆANJE RAČUNA - PREPOZNAVANJEM LICA

Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine pusti novu uslugu, koja je deo rešenja instant plaćanja, a koji je pokrenut u oktobru prošle godine.

"Biće moguće da se preko Skajpa ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje", kaže guvernerka:

"To će biti nešto što je zaista revolucionarna novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca da bi mogli ovu novu uslugu da pustimo u podpromet".

Tačan datum kada će građani moći da počnu sa korišćenjem ove usluge znaće se nakon sastanka MANIVAL-a (Komitet Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma) 23. januara.

Na tom sastanku će se proveravati napredak Srbije u primeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a ako mišljenje ove institucije bude "pozitivno", plaćanje "licem&q uot; moglo bi da startuje i u februaru.

Plaćanje telefonom, tabletom, putem Skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca, kaže Tabakovićeva i ističe da je reč o sistemu koji je bezbedan za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka tako i u smislu moguće zloupotrebe u "pranju novca".