Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - Narodni muzej: predavanja o kineskoj kulturi
Narodni muzej: predavanja o kineskoj kulturi
Predavanja u okviru pratećeg programa izložbe SVA LICA KULTURE - Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine... Izvor: Nar. muzej

10.  januar u 18 časova

ULOGA I ZNAČAJ ŠI (SHI) U KINESKOM DRUŠTVU

Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, dr Radosav Pušić, ujedno i direktor Instituta Konfucije u Beogradu, održaće u Atrijumu Narodnog muzeja predavanje o učenjacina, kao jasno prifilisanoj grupaciji u okviru društva drevne Kine. Zainteresovani posetioci će imati mogućnost da  saznaju o ključnim elementima njihove kulture, kao nezaobilazanom fenomenu za razumevanje kineske civilizacijske matrice.

17. januar u 18 časova

ESTETIKA KLASIČNOG KINESKOG SLIKARSTVA

Od VII do XVII veka u kineskoj kulturi se razvija veliki broj stilskih i žanrovskih i estetskih usmerenja. Posebno plodan je bio period između X i XIII veka, kada je nastao i velik broj teorijskih radova u kojima se izlažu estetički stavovi autora, njihovo tumačenje i sagledavanje umetnosti, posebno slikarstva.

U okviru predavanja koje će u sklopu gostujuće izložbe Nacionalnog muzeja Kine Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine održati profesor Dušan Pajin, posetioci Narodnog muzeja će moći da podrobnije upoznaju kinesko slikarstvo, ali i da saznaju o teorijskim radovima posvećenim estetici slikarstva u tom vremenu. Posebno zanimljive su paralele koje se mogu pvući sa Da Vinčijevom tekstovima o slikarstvu, kojima su kineski autori prethodili nekoliko vekova. 

24. februar u 18 časova

SIMBOLIZAM KINESKIH VRTOVA        

Fenomen kineskih vrtova prepoznaje se u trajanju dužem od 2000 godina. U okviru predavanja koje će održati dr Dušan Pajin, osvedočeni poznavalac kultura Dalekog istoka, posetioci Narodnog muzeja će imati mogućnost da čuju o saznanjima istraživača, počev od najstarijih sačuvanih vrtova  iz perioda vladavine dinastije Ming (1368-1644), nadalje.

Kineski vrtovi privukli su pažnju zapadnih estetičara u drugoj polovini XVIII veka. Smatra se da je njihovo otkrivanje značajno uticalo na stvaranje engleskog vrta, a ostali su, kako zanimljivo svedočanstvo o ljudima tog vremena, tako i privlačni deo svetskog kulturnog nasleđa.

31. januar u 18 časova

KINESKO SLIKARSTVO IZ NARODNOG MUZEJA U BEOGRADU

U okviru pratećeg programa međunarodne gostujuće izložbe Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine  posetioci Narodnog muzeja će kroz predavanje Lidije Ham Milovanović, višeg kustosa Narodnog muzeja, imati mogućnost da upoznaju skromnu, ali naročito zanimljivu celinu kineskog slikarstva koja se čuva u okviru fonda Narodnog muzeja u Beogradu.

Na predavanju će biti reči o načinu dospeća radova u Narodni muzej, njihovoj raznovrsnosti, o značaju i dosadašnjim saznanjima.

 
07. februar u 18 časova

TELO KAO ISHODIŠTE STAROKINESKE FILOZOFIJE

U sklopu izložbe Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine , kroz predavanje sinologa dr Radosava Pušića, posetioci Narodnog muzeja će moći da i na ovaj način otkriju delić preboogate kineske kulture.

Doživljaj  tela kao vidljive strane različitih energija koje oblikuju naše biće, svojstven je starokineskoj filozofiji. Različite energije se prepliću, sudaraju, odbijaju, balansiraju, kako unutar tela tako i van njega. Usled njihovog neprekidnog dejstva, telo je nosilac energetskog omotača koji se širi i zrači izvan njega.

Promišljanje složene strukture tela,u osnovi je kako fizičke tako i metafizičke stvarnosti. Starokineska filozofija na tom tragu razume svet prirodu i čoveka.

 

Radionioce za odrasle u okviru pratećeg programa izložbe

SVA LICA KULTURE

Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine

 

12. januar u 13 časova

KINESKA KALIGRAFIJA

Narodni muzej, u saradnji sa Institutom Konfucije, organizuje radionicu za odrasle Kineska kaligrafija u subotu 12. januara od 13 časova. Radionica se realizuje u sklopu pratećih programa izlžbe Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine.


02. februar u 13 časova

KINESKA KULTURA ČAJA

Narodni muzej, u saradnji sa Institutom Konfucije, organizuje radionicu za odrasle Kineska kultura čaja u subotu 2. februara od 13 časova. Radionica se realizuje u sklopu pratećih programa izlžbe Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine.

 

--------------------------------


Lidija Ham - Milovanović
Odnosi sa javnošću
NARODNI MUZEJ U BEOGRADU
Trg Republike 1a, 11000 Beograd
Srbija
--
Lidija Ham - Milovanovic
PR Manager
NATIONAL MUSEUM IN BELGRADE
Trg Republike 1a, Belgrade 11000
Serbia
-----------------------------------
mob. (+381) 60/807.5104
www.narodnimuzej.rs