Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > KOLIKO JE SRBIJA SPREMNA ZA BORBU PROTIV SAJBER KRIMINALA?
KOLIKO JE SRBIJA SPREMNA ZA BORBU PROTIV SAJBER KRIMINALA? | 14.10.2016.
Jedan od uslova koji se pred Srbiju postavljaju na putu u Evropsku uniju jeste i borba protiv sajberkriminala... Izvor:B92

KOLIKO JE SRBIJA SPREMNA ZA BORBU PROTIV SAJBER KRIMINALA?

Koliko smo odmakli u tome i koliko je Srbija spremna da se bori protiv narastajućeg visokotehnološkog kriminala istraživao je Darko Jevtić.

Percepcija visokotehnološkog kriminala u našem društvu svodi se uglavnom na zloupotrebu maloletnih osoba u pornografske svrhe, odnosno pedofiliju. U poslednje vreme javljaju se druga ozbiljna krivična dela, kao što je ucena ubacivanjem posebnih softvera u kompjutere korisnika, kada se traži isplata novca ukoliko žele da im računari budu ponovo upotrebljivi. Kada su velike kompanije u pitanju, njima se presreću i mejlovi, posle čega ih kriminalne grupe dovod e u zabludu da moraju da isplate novac za neki simulirani posao.

"Te transakcije su velike, 50, 100, 150 hiljada evra i nažalost zbog neprepoznavanja ove opasnosti dosta domaćih preduzeća je upalo u tu zamku i isplatilo taj novac, da bi nakon toga shvatili da su pogrešili i prevareni od strane dobro i još bolje OKG koje koriste internet kao sredstvo izvršenja", kaže
Branko Stamenković, tužilac za visokotehnološki kriminal.

Poglavlje 24 u pristupnim pregovorima sa EU odnosi se i na bezbednost koja obuhvata i VTK, što obavezuje na usklađivanje zakonodavstva sa evropskim. U taj proces uključene su i NVO, gde zaključuju da borba protiv VTK nije na listi prioriteta naše države , ali da će se u taj sektor u budućnosti morati više ulagati, jer ima šta da se zaštiti.

"Zdravstvo, zaštita podataka o ličnosti, bilo kakvi lični podaci, zloupotreba elektronskog bankarstva, kreditnih kartica itd. Srbija se i dalje na svetskim li stama kotira kao zemlja sa visokim rizikom za elektronsko poslovanje što je loša stvar i za naš privredni razvoj", navodi Vladimir Erceg iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Kada je zakonodavstvo u pitanju, u tužilaštvu kažu da smo već po mnogo čemu usklađeni sa EU. Srbija je ratifikovala konvenciju o VTK SE, koja je poslužila kao izvor direktivi EK, i na taj način smo preneli odredbe te konvencije u naše zakonodavstvo.

"Ipak postoje posebne preporuke i direktive koje bi u procesu pridruživanja trebalo da uredimo. One se prevashodno tiču povećanja zaprećenih kazni. Dakle minimalne i maksimalne zaprećene kazne u ovoj oblasti bi trebalo da budu podignute".

Prema važećem zakonu, zaprećene kazne za krivična dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala kreću se od novčanih kazni do zatvora u trajanju od deset godina.