Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > DOK SPREMITE AUTOMOBIL ZA ZIMU, ODE CELA PLATA
DOK SPREMITE AUTOMOBIL ZA ZIMU, ODE CELA PLATA | 18.10.2016.
Beograd -- Letnje gume mogu da prođu kada nema snega. Akumulatori traju dok traje garancija. Hotel za gume 100 dinara mesečno... Izvor:Večernje novosti

OD 1. novembra vozači u Srbiji moraju da na svoje automobile namontiraju zimske pneumatike, prenose Večernje novosti.


Doduše zakon o bezbednosti saobraćaja kaže da je moguće koristiti i letnje pneumatike ako je šara dublja od četiri milimetra i ako na drumu nema snega ili leda.

Jasno je, ipak, da se od ove obaveze ne može pobeći, ukoliko želite da vozite bezbedno svoj automobil, jer letnja guma već na plus osam stepeni Celzijusa, kažu stručnjaci, gubi svoja svojstva pa slabije prianja za podlogu što prouzrokuje i lošije vozne karakteristike (duži je zaustavni put).

Ukoliko nemate zimske gume, predstoji vam trošak od najmanje 12.000-15.000 dinara jer najjeftiniji pneumatici koje smo juče uspeli da pronađemo koštaju oko 4.000 dinara po komadu.

Demontiranje letnjih i montaža zimskih pneumatika košta najmanje 800 dinara za sve četiri gume. Ukoliko nemate gde da ostavite gume do proleća (tad morate da odložite zimske), najjeftiniji "hotel za gume" naplatiće vam 100 dinara po komadu mesečno.

Naravno, cene p neumatika, usluge vulkanizera i skladištenja zavise i od veličine pneumatika.

Akumulatori, kažu vozači, prestaju da funkcionišu nekako odmah posle garancije, mada ima i drugačijih primera. U svakom slučaju, zima je veliki neprijatelj baterije pa ukoliko vam treba zamena moraćete i za kupovinu novog akumulatora da izbrojite najmanje 3.890 dinara, koliko košta najjeftiniji akumulator od 45 ampera u beogradskim radnjama.

Ima i dosta prodavaca koji prodaju akumulatore po sistemu staro za novo, pa ćete uštedeti nekoliko stotina dinara.

Zbog zimskog perioda potrebno je proveriti i stanje antifriza, a u zavisnosti od kvaliteta i proizvođača za litar ove tečnosti moraćete da izdvojite od 180 dinara pa naviše (već pripremljena tečnost).

Proverite i metlice brisača, a bravice i sve gumene delove (oko vrata i prozora) tretirajte glicerinom (ima i drugih sredstava ali su znatno skuplja a efekat je isti).

Naravno, neophodno je da se snabdete i strugalicama za led, sredstvima za odmrzavanje i čišćenje vetrobranskih stakala i drugim sitnicama kako bi vam vožnja i u zimskim periodima bila što prijatnija.