Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > ŠTA STOJI IZA OGLASA ZA POSAO NA KRUZERIMA
ŠTA STOJI IZA OGLASA ZA POSAO NA KRUZERIMA | 18.10.2016.
U potrazi za poslom i dobrom zaradom mnogi mladi se otisnu na daleke destinacije prekookeanskim brodovima... Izvor:24sata, Blic

U poslednje vreme pojavili su se slični oglasi, ali za poslove na rečnim kruzerima. Mladi su nepoverljivi, a Ana Anastasija Ćetković, koja radi kao regrut u jednoj velikoj slovačkoj kompaniji tvrdi da taj posao ima mnogo više prednosti, a da je zarada slična.


"Za one koji su željni zabave i cilj im je da posete neke egzotične destinacije, definitivno su prekookeanski brodovi. Za one koji žele mirnije putovanje, da imaju slobodne dane i skoknu do kuće a pritom i da zarade, preporučujem rečnu flotilu", ističe Ćetkovićeva.

Prema njenim rečima, ugovori se obično potpisuju na tri meseca, a najčešće se plovi koridorom Rajna – Dunav – Majna pa sve do Elbe. Osoblje se lako regrutuje, nekada se kandidati kontaktiraju čak i putem skajpa kako ne bi morali da idu u inostranstvo na razgovor, a među najtraženijim zanimanjima su kapetani i inženjeri, zatim kuvari, konobari, sobari ali i mali broj majstora - metaloglodača i vodoinstalatera.

"Zanimljivo je to da za razliku od onih prekookeanskih, na rečnim brodovima lako može da se napreduje. Sve zavisi od zalaganja i to kompanije poštuju. Nekada se ljudi zaposle kao perači sudova samo da uđu na brod pa svojim zalaganjem i dodatnom edukacijom koju nudi kompanija dođu i do visokih pozicija", tvrdi Ćetkovićeva.

Kaže da Srbi važe za dobru radnu snagu, a zanimljivo je i da na rečnim turama poslodavci podstiču zapošljavanje parova zato što smatraju da takvi radnici ne prave nikakve probleme, jer je uvek lepše i lakše u dvoje.

"Ono što mlade najviše interesuje jesu plate, a one se kreću od 800 evra za perače sudova do 1.500 evra za konobare i svi dobijaju bakšiš, tako da na kraju to ispadnu veoma lepe sume", ističe Ćetkovićeva uz napomenu da platu diktira i radno iskustvo, koje nije obavezno, ali i znanje stranih jezika koje je neophodno za dobijanje posla.

To je potvrdio i Novosađanin Goran Šarčević, koji radi na rečnom kruzeru kao konobar.

"Ja sam uz preporuke iz jednog hotela došao na brod i moja plata je 1.200 evra, ali sa bakšišom dobijem oko 2.000, čak i 3.000 evra. Kod nas se bakšiš podrazumeva i to putnici znaju, a da bi ga imali svi stavljamo ga u zajedničku kasu. Kasnije ga delimo na osnovu poslova koje obavljamo. Neko dobije veći, neko manji procenat, ali tako ga dobije i perač sudova koji nema kontakta sa gostima, pa su svi zadovoljni", priča Goran.

Kaže i da mu više odgovara to da je blizu kuće i to što ima plaćeni godišnji odmor, pa i slobodne dane ukoliko mu zatrebaju.

"Ipak, nije to lak posao. Radi se udarnički, nekada i po 10 sati. Desi se da se neko od kolega razboli, povredi ili mora da ode, pa onda mi drugi preuzimamo njegov posao zato što su posade male. Ipak, sve se to na kraju isplati", uz osmeh zaključuje Goran i kaže da bi taj posao preporučio svima, pogotovo mladima.