Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > POTROŠAČI, NE MORATE DA DATE TRGOVICIMA JMBG
POTROŠAČI, NE MORATE DA DATE TRGOVICIMA JMBG | 06.11.2016.
Tokom kupovine, dobijanja kartice za popuste u trgovinama ili zbog drugih kupovnih povoljnosti, trgovci traže naše lične podatke... Izvor:B92

POTROŠAČI, NE MORATE DA DATE TRGOVICIMA JMBG

Pitanje je da li bi trebalo za svaku sitnicu da nam traže jedinstveni matični broj. Pravo potrošača je da, ukoliko ne želi jednostavno odbije davanje ličnih podataka ili da od trgovca traži jasno objašnjenje zbog čega je takav podatak u određenim situacijama neophodan.

Jedinstven matični broj svakako moramo da damo policiji ili tužilaštvu ali kada su trgovine u pitanju ne za svaku sitnicu. Potrošači bi trebalo da znaju da je matični broj potreban tokom reklamacije robe, tačnije kada trgovac mora da napravi popis zbog povrata novca.

“Postoji dakle jedan poseban propis koji se tiče finansija, gde je na tom propisanom obrascu predviđeno da se navede jmbg potrošača. To je zbog određenih zloupotreba koje sam trgovac može da napravi pravdajući novac fiktivnim licima a da se zapravo ne vidi trag novca, čime se naravno šteti budžet I stvara se druga vrsta probelma”, kaže Zoran Nikolić iz Organizacije potrošača Kragujevac.

S druge strane, za povrat proizvoda skupljeg od pet stotina dinara trgovac traži matični broj za nalog za ispravku, ali ni u tom slučaju kupac nije u obavezi da ga da.

“Kod NI obrasca, ukoliko nemamo izjavu od kupca tj. nemamo matični broj prati izjava da ga nemamo i da kupac nije želeo da ostavi svoje podatke. Nije u obavezi to da uradi”, kaže Marija Marinković, šef prodaje “Win Win” trgovina.

Iako sada trgovci ne insistiraju kao ranije na uzimanju matičnog broja, pojedinima se dogodilo da su za reklamaciju morali da potraže pomoć.

“Išla sam da reklamiram peglu i onda su mi tražili ličnu kartu da bi mi uzeli matični broj. Mada znam da je to zabranjeno. Ali onda nisu to hteli da mi zamene za drugo jer im nisam dala”, kaže Snežana Rašić.

Niste dali matični broj? “Ne, ne”.

I nisu hteli da Vam zamene robu? "Ne".

I šta ste na kraju uradili? “Pa preko prijateljstva”.

Određeni Kragujevčani iz, kako kažu očiglednih razloga, ne strahuju od davanja matičnog broja.

“Mogu da dođu do mog matičnog broja. I van mene. To je već svima poznat o. Tako da ne vidim sada nešto, neku prepreku”, kaže Dragan Vučković.

Trgovci imaju običaj da zbog određenih baza, programa poverenja, bonusa tokom kupovine, traže potrošaču matični broj. U tim situacijama potrošač bezrezervno pristaje na uslove ne znajući da to ne mora da čini. Odluka je na nama, kažu iz kragujevačke orgnizacije potrošača, gde su napomenuli da uvek možemo da pitamo na osnovu kojeg propisa od nas traže lične podatke.