Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > LABORATORIJA DEMANTUJE SVISLAJON: DAJTE REZULTATE
LABORATORIJA DEMANTUJE SVISLAJON: DAJTE REZULTATE | 18.11.2016.
Laboratorija SP iz Novog Bečeja demantovala je da je sprovela superanalizu proizvoda Juvitana, kako je nešto ranije danas saopštila kompanija Svislajon Takovo; "NIKO NIJE TRAŽIO JUVITANU ZA SUPERANALIZU":... Izvori:B92, Beta

LABORATORIJA DEMANTUJE SVISLAJON: DAJTE REZULTATE

Osim što navode da nije rađena superanaliza već analiza uzoraka proizvođača, iz laboratorije SP pozivaju Svislajon Takovo da objave izveštaje u celini i pokažu da li uzorci odgovaraju ili ne odgovaraju zahtevima u pogledu dozvoljenih nivoa rezidua pesticida u skladu s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda.

Iako navode da nisu ovlašćeni da rezultate obavljenih analiza komentarišu, laboratorija SP je ovim pozivom praktično optužila Svislajon Takovo za prikrivanje potpunih informacija i njihovo pogrešno tumačenje.

Naime, kompanija Svislajon Takovo je ranije danas obavestila javnost da je izvršila superanalizu zdravstvene ispravnosti kašica Juvitane, koja je pokazala da su svi proizvodi ispravni.

Kako Svislajon Takovo tvrdi u saopštenju, kompanija je izvršila superanalizu proizvoda u akreditovanoj laboratoriji SP, kojom je utvrđeno da su svi proizvodi ispravni i po najstrožim evropskim standardima. Izveštaj je, kako se navodi, dostavljen Ministarstvu zdravlja.

Kako je za B92 tada rečeno u kompaniji, reč je o superanalizi istih uzoraka proizvoda za koje Inspekcija Ministarstva zdravlja tvrdi da su kontaminirani.

Međutim, laboratorija SP u saopštenju navodi da nije reč o superanalizi već o analizi uzoraka koje je proizvođač sam dostavio.

“SP Laboratorija nije radila superanalizu već ispitivanje proizvoda koje je u sklopu svoje interne kontrole poslao sam proizvođač Svislajon Takovo”, navodi se u saopštenju Viktorija grupe, u čijem vlasništvu je laboratorija SP.

Kako navode, da bi se nešto zvalo superanaliza, neophodno je da se i uzorak za analizu i uzorak za super nalizu uzorkuju od strane službenog lica u isto vreme, da uzorci budu identični i propisno obeleženi.

U laboratoriju SP je, kako saopštavaju, sam proizvođač dostavio uzorke sedam proizvoda Juvitana.

“Pozivamo Svislajon Takovo da objave izveštaje SP Laboratorije u celini u kojima je navedeno da li predmetni uzorci odgovaraju ili ne odgovaraju zahtevima u pogledu dozvoljenih nivoa rezidua pesticida u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvo da", poziva laboratorija SP.

Po zahtevu nadležnih državnih institucija možemo staviti na uvid izveštaje o ispitivanju kašica Juvitana, koje je realizovala SP Laboratorija.

"Napominjemo da je po Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda maksimalno dozvoljen nivo rezidua pesticida u hrani za odojčad i malu decu 0,01mg/kg, a za neke određene rezidue i niže", piše u saopštenju.

Laboratorija SP je akreditovana laboratorija za ispitivanje od Akreditacionog tela Srbije prema standardu ISO IEC 17025 i u svom radu obavezna je da se pridržava svih njegovih principa. Laboratorija SP nije ovlašćena da saopštava ili komentariše rezultate izvršenih analiza u javnosti, pošto je tačka 4.7.1. Opštih zahteva za kompetentnost laboratorija za ispitivanje i laboratorija za etaloniranje obavezuje da ispitivanja sprovodi na način koji obezbeđuje potpunu poverljivost prema korisniku, navodi se u saopštenju.

S druge strane, kako u saopštenju tvrdi Svislajon Takovo, kompanija je izvršila superanalizu i proizvoda Juvitane koji su plasirani na tržištu Makedonije u akreditovanoj laboratoriji u toj zemlji, koja je takođe pokazala da su svi proizvodi zdravstveno bezbedni i ispravni za upotrebu.

Svislajon Takovo je saopštio da su izveštaji superanaliza dostavljeni Ministarstvu zdravlja Srbije i dodao da očekuje izveštaje akreditovanih laboratorija zemalja u koje izvoze Juvitanine proizvode.

U saopštenju su navedeni i rezultati analiza svih pojedinačnih proizvoda, što možete pogledati u prilogu.

Svislajon u saopštenju navodi da se svakodnevno vrše stroge kontrole procesa proizvodnje, kontrole kvaliteta sirovina i gotovih proizvoda u skladu sa standardima kvaliteta HCCP i FSSC. Dodaje se da su proizvodi Svislajon Takovo zastupljeni na svim kontinentima i da ni na jednom tržištu nisu imali problem kvaliteta izuzev u S rbiji.

“Sada Vam je jasno da Vas ne truje ni predsednik Rodoljub Drašković ni poslovni sistem Svislajon Takovo. Jedino Vi, potrošači, možete trajno sačuvati i održati zdravo privredno tkivo”, navodi se u saopštenju.

Kako se zaključuje, mere koje će taj poslovni sistem preduzeti ostaju “u domenu najveće poslovne tajne”.

Fabrika dečje hrane Juvitana, koja posluje u okviru poslovnog sistema Svislajon Takovo, obustavila je 12. novembra proizvodnju posle informacija iz Ministarstva zdravlja da su u njenim proizvodima nađeni pesticidi.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je pre dva dana da je utvrđeno da je još osam proizvoda za dečju ishranu Juvitana neispravno, a jutros da su pesticidi nađeni u još tri proizvoda."NIKO NIJE TRAŽIO JUVITANU ZA SUPERANALIZU"

Ministarstvo zdravlja navodi u saopštenju da niko nije tražio uzorke Juvitane za superanalizu.

Povodom pitanja o kvalitetu nekih od proizvoda "Juvitane", Ministarstvo zdravlja Srbije je saopštilo da superanaliza proizvoda može biti urađena samo u akreditovanim laboratorijama i na istim uzorcima na kojima su rađene prvobitne analize, a da uzorke testiranih proizvoda kompanije "Svislajon Takovo" niko nije tražio za dalju analizu.

"Obavljanje 'superanalize' moguće je samo u akreditovanoj laboratoriji i isključivo na istim uzorcima, na kojima su rađene prvobitne analize. Do danas Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda niko se nije obratio sa zahtevom da se deo uzoraka koje su analizirali, dostavi referentnoj laboratoriji na eventualnu 'superanalizu'", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, inspekcija Ministarstva ranije je obavila monitoring 27 proizvoda te kompanije i, na osnovu rezultata analiza laboratorije Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, obavestila javnost da postoji sumnja u bezbednost hrane, koja bi mogla da predstavlja rizik po zdravlje.

Kompanija "Svislajon Takovo" saopštila je ranije danas da su svi njeni proizvodi zdravstveno ispravni i da je superanaliza proizvoda obavljena u akreditovanoj laboratoriji SP u Bečeju, a provera kvaliteta "Juvitana" proizvoda na makedonskom tržištu u akreditovanoj laboratoriji JZS Institut za javno zdravlje u Skoplju, kao i da su izveštaji dostavljeni Ministarstvu zdravlja.

Laboratorija SP iz Bečeja danas je saopštila da nije radila "superanalizu" već ispitivanje proizvoda "Juvitana" kompanije "Svislajon Takovo", koje je u sklopu svoje interne kontrole poslao sam proizvođač.

Ministarstvo je u saopštenju navelo i da laboratorije u inostranstvu obavljaju analize uzoraka u skladu sa zakonima o bezbednosti hrane koji važe u tim državama.