Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > OGRADE I POKLOPCI ŠAHTOVA POKRADENI, KAZNE PREVIŠE BLAGE
OGRADE I POKLOPCI ŠAHTOVA POKRADENI, KAZNE PREVIŠE BLAGE | 30.11.2016.
Blaga kaznena politika doprinela je učestalim krađama opreme na putevima, upozoravaju stručnjaci... Izvor:B92

OGRADE I POKLOPCI ŠAHTOVA POKRADENI, KAZNE PREVIŠE BLAGE

Na tri godine zatvora osuđuju se samo prestupnici čija je krađa imala teške posledice, poput povređivanja i smrti učesnika u saobraćaju ili ogromnu materijalnu štetu. Uglavnom je to nemoguće i dokazati na sudu.

Od njih prave antene, na njima peku papriku, ograđuju kokošinjce, ili ih jednostavno prodaju kao sekundarne sirovine. Mi krađu poklopaca šahtova primetimo tek kada neko upadne u njega i ostane invalid. Nedavno je na novootvorenoj deonici auto-puta Ljig-Preljina ukradeno dva kilometra zaštitne ograde i 20 poklopaca šahtova.

“Krivični zakonik ne pruža u ovom trenutku najbolju osnovu po liciji i tužilaštvu za krivično gonjenje onih koji ukradu ili uništavaju saobraćajnu opremu. Zbog toga smo predložili izmenu krivičnog zakonika u smislu da se određene odredbe preciziraju i da se kazna koja je zaprećena pooštri , tako da bukvalno odvrati one koji bi hteli da kradu ili uništavaju saobraćajnu opremu”, rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Prema našem zakonu, za krivično delo krađe izriče se novčana ili kazna do tri godine zatvora. Ako je reč o teškoj krađi, u slučaju da vrednost ukradenih stvari prelazi milion i po dinara, zaprećena kazna je od dve do deset godina. Na koliko će neko biti osuđen utiče i to da li je reč o povratniku. U tom slučaju izriče se stroža kazna.

U Ministarstvu pravde kažu da su pre tri godine promenjena četiri člana Krivičnog zakona koji se odnose na ovakve krađe.

“Krajem2013. godine Narodna skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Krivičnog zakonika kojima s u pooštrene kazne kada je predmet krađe javni uređaj za vodu, kanalizaciju, toplotu, gas, električnu i drugu energiju, ili uređaj sistema javnog saobraćaja i veza, odnosno delova tih uređaja. Te izmene Krivičnog zakonika inicirala su javna preduzeća Elektroprivreda Srbije, Elektromreže Srbije i Železnice Srbije, zbog velikog broja krivičnih dela krađe ili uništenja javnih uređaja, što je prouzrokovalo višemilionsku štetu u tim sistemima i onemogućavalo njihov redovan rad”, navelo je Ministarstvo pravde.

U Ministarstvu pravde postoji stalna radna grupa za izmene i dopune Krivičnog zakonika koja razmatra sve podnete inicijative i eventualne nove izmene zakonika. U Komitetu za bezbednost saobraćaja kažu da su dali predlog da se kazne pooštre, jer se ne radi samo o krađi, već i o posledicama te krađe.

“Ukoliko neko ukrade jedan metar pletene ograde koja štiti auto put od ulaska životinja to može da košta 1000 dinara. Sud će prilikom određiva nja kazne imati u vidu da to košta 1000 dinara . Međutim kroz taj 1 metar nedostajuće ograde može da prođe divlja svinja, da naiđe autobus koji prevozi decu na ekskurziju, izbegavajući divlju svinju vozač sleti sa puta, i da nam strada autobus pun dece”, dodao je Okanović.

Velika opasnost je i kada lopovi odnesu saobraćajnu signalizaciju koja vozačima pokazuje da nailaze na put sa pravom prvenstva prolaza. To su znakovi stop i obrnuti trougao. Međutim, ni njihova krađa se ne tretira kao posebna društvena opasnost.