Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > GRIP NE JENJAVA, NAJVEĆA EPIDEMIJA OČEKUJE SE U JANUARU
GRIP NE JENJAVA, NAJVEĆA EPIDEMIJA OČEKUJE SE U JANUARU | 27.12.2016.
Broj obolelelih od gripa se svakodnevno povećava. Lekari upozoravaju da se najveća epidemija očekuje u januaru... Izvor:B92

Počinje naglo, sa visokom temperaturom, groznicom, malaksalošću i jakim bolovima u mišićima i zglobovima. Nakon toga kreću respiratorni simptomi prvo disajnih puteva a može doći i do zapaljenja pluća, sinusa ili ušiju.


Ovo su simptomi gripa podtipa Ah3 i B koji je uzeo maha poslednjih nedelja. Sa druge strane, naznaka da epidemija jenjava nema, jer se broj obolelih gotovo svakodnevno povećava.

"Prema podacima zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite tokom prošle nedelje registrovano je oko 27.000 obolelih od akutnih respiratornih infekcija
što je za deset odsto više u odnosu na prethodnu nedelju i registrovano je oko 1600 oboljenja sličnih gripu, što nam je pet puta više u odnosu na prošlu nedelju", kaže Leposava Garotić ilić iz Gradskog zavoda za javno zdravje.

Prepune čekaonice i na zapadu Srbije. U Čačku svakog dana sve više pacijenata javlja se lekaru zbog simptoma gripa.

"Danas je kroz moju ordinaciju prošlo 42 pacijenta. Četvrtina je pokazivala znake akutne repisratorne infekcije koje su praćene visokom temperaturom, suvim kašljem, traju četiri - pet dana i prođu samo sa simptomatskom terapijom", navodi Marina Milošević iz Doma zdravlja u Čačku.

Sa druge strane na jugu Srbije obuhvat vakcinom protiv gripa je bio veliki pa je samim tim aktivnost virusa manja u odnosu na druge gradove u Srbiji.

"Što se tiče pacijenata koji se kod nas javljaju više od 10 do 17 odsto udela u dnevnim pregledima nije tako velika aktivnost gripa. Postoji jeste, došao je jeste i nije tako aktivan. To veće oboljevanje očekuje se krajem januara", kaže Danijela Cvetković iz niškog oma zdravlja.

Da bi se zaštitili od gripa posebno u vreme novogodišnjih praznika, važno je izbegavati kontakt sa obolelim, redovno održavati higijenu ruku, provetravati prostorije i konzumirati vitamine.