Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > "ZA SRBIJU U EU – 47 ODSTO GRAĐANA, 29 PROTIV"
"ZA SRBIJU U EU – 47 ODSTO GRAĐANA, 29 PROTIV" | 07.02.2017.
Članstvo u EU bi na referendumu podržalo 47 odsto građana Srbije, dok bi 29 odsto glasalo protiv, saopštila je Kancelarija za evropske integracije... Izvor:Beta

"ZA SRBIJU U EU – 47 ODSTO GRAĐANA, 29 PROTIV"

Ako bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje naše zemlje u EU?" 47 odsto građana Srbije glasalo bi za, 29 odsto bi glasalo protiv, 15 odsto ne bi glasalo uopšte, a devet odsto ne zna šta bi odgovorilo na ovo pitanje, pokazalo je redovno istraživanje Kancelarije za evropske integracije.

U odnosu na istraživanje iz juna prošle godine, u decembarskom istraživanju su porasli i podrška članstvu i procenat građana koji su protiv članstva, dok su u poređenju sa decembrom 2015. rezultati slični, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Kancelarije.

U istraživanju sprovedenom u junu 2016. godine 41 odsto građana je reklo da bi glasalo za članstvo u EU, a 24 odsto je bilo protiv, dok je u februaru 2015. godine 48 odsto građana bilo za članstvo u EU, a 28 odsto protiv.

U saopštenju Kancelarije za evropske integracije se ističe da je podrška građana reformama kao i prethodnih godina veoma visoka.

Od ukupnog broja ispitanika 64 odsto smatra da bi reforme neophodne za ulazak Srbije u EU trebalo sprovoditi i mimo toga zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje uređene Srbije, navodi se u saopštenju.

Kao najznačajnije reforme koje najviše utiču na njihov svakodnevni život, građani su izdvojili reformu zdravstvenog sist ema (16 odsto), reformu pravosuđa (14 odsto), borbu protiv korupcije (16 odsto), reformu obrazovnog sistema (10 odsto) i reformu poljoprivrede (10 odsto).

Slede reforma zaštite potrošača (8 odsto), reforma zaštite životne sredine (6 odsto) i bolja zaštita ljudskih prava (6 odsto), dodaje se u saopštenju.

Najveći procenat građana, 8 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU.

To, kako se navodi u saopštenju, pokazuje da više od polovine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i spremnost da se dijalogom dođe do održivih rešenja.

Prema istraživanju, za 35 odsto ispitanika članstvo u EU bi bila dobra stvar, 31 odsto građana smatra da je to loše, a 34 odsto misli da to nije ni dobra ni loša stvar.

Za najveći broj građana, 17 odsto, članstvo u EU predstavlja više mogućnosti za zapošljavanje, put ka boljoj buduć nosti mladih ljudi (16 odsto), mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (15 odsto), kao i mogućnost da se uredi stanje u Srbiji (11 odsto).

Četvrtina ispitanika veruje da je Rusija najveći donator Srbije u poslednjih 16 godina, navodi se u saopštenju i dodaje da to nije u skladu sa činjenicama i da ukazuje na nedovoljnu informisanost građana kada je reč o bespovratnoj razvojnoj pomoći koja je data Srbiji od 2000. godine.

Ističe se da, prema zvaničnim podacima, EU i njene članice sa oko 2,7 milijardi evra doniranih sredstava u periodu od 2000. do 2015. godine, predstavljaju najveće donatore Srbije.

Kako se navodi, sa tim podatkom je upoznat 21 procenat ispitanika, dok se isti procenat izjasnio za Kinu, a na četvrtom mestu je Japan sa 11 procenata.

Istraživanje javnog mnjenja "Evropska orijentacija građana Srbije" je krajem decembra sprovela Kancelarija za evropske integracije prema standardu Evrobarometra .

Kancelarija za evropske integracije od 2002. godine redovno sprovodi istraživanje javnog mnjenja kako bi se sagledala procena građana koji su njihovi interesi u procesu pristupanja Evropskoj uniji i kako vide budućnost koju očekuju za sebe i svoju porodicu, navodi se u saopštenju.