Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > "ZNAM DA SAM ZAVISNIK, ALI JA OD TOGA ŽIVIM"
"ZNAM DA SAM ZAVISNIK, ALI JA OD TOGA ŽIVIM" | 28.04.2017.
Beograd -- Među patološkim kladioničarima sve više je mladih, upozoravaju stručnjaci. "Svestan sam da sam zavisan od klađenja, ali ja od toga živim. Non stop pratim sajtove za kladioničare, sajtove o... Izvor:B92

Među patološkim kladioničarima sve više je mladih, upozoravaju stručnjaci. "Svestan sam da sam zavisan od klađenja, ali ja od toga živim. Non stop pratim sajtove za kladioničare, sajtove o životima fudbalera, i to je moj način života. Vi kad uđete u moj stan, tu je sve podređeno klađenju, i sajtovi i televizori i praćenje utakmica uživo, samo to me zanima", kaže sagovornik B92.

Pitanje je samo dokle će taj mladić moći da živi od kladionice i kada će doći do ozbiljnijeg gubitka. Procenjuje se da u Srbiji ima između 14 i 30 hiljada patoloških zavisnika od sportskih kladionica. Čak 91 procenat zavisnika čine muškarci, mada poslednja istraživanja beleže rast broja kladioničarki.

"Sportska k lađenja koja su izuzetno adiktivna, sa potencijalom da nekoga zaista uvuku u taj problem, uzgred rečeno, svaka zavisnost prođe kroz predvidljivu progresiju, eksperiment, da vidim šta je to, da probam, da okušam sreću, povremena upotreba, redovna upotreba i zavisnost", kaže prof. dr Ivan Dimitrijević iz Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.

Stručnjaci upozoravaju da je zavisnost od klađenja rastući problem, o kome treba što više da se govori, naročito deci, koja se za kladionice pripremaju igrajući kompjuterske igrice. Kada dođe do prave zavisnosti, postoje znaci koji to pokazuju.

"Zapravo kao i kod zavisnosti od heroina. Žudnja, ta neodoljiva potreba, krejving, povećanje tolerancije, odnosno traženje što više vremena koje će se posvetiti, zanemarivanje alternativnih zadovoljstava, kao što je hobi ili neke druge aktivnosti, zatim ponovo uzimanje uprkos saznanju o problemima, laganje, traženje pomoći novčane od prijatelja, vezano za dugove koji su nastali, ponovno vraćanje", kaže Dimitrijević.

Tada, ukoliko pojedinac i porodica nemaju kapacitete da se izbore sa zavisnošću, to može da se uradi samo uz stručnu pomoć. U suprotnom, životi zavisnika, u kladioničarskom žargonu, idu iz dvojke u dvojku.