Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > IZLOŽBA: MALE UTOPIJE / MUZEJ MAXXI RIM
IZLOŽBA: MALE UTOPIJE / MUZEJ MAXXI RIM | 10.05.2017.
BINA 2017 "Dvorišta ideja" otvaranje izložbe MALE UTOPIJE // Italijanski institut za kulturu, četvrtak, 11.5. u 18h... Izvor: KCB

IZLOŽBA: MALE UTOPIJE / MUZEJ MAXXI RIM

Kustos: Pipo Ćora

Italijanski institut za kulturu

Pipo Čora za BINA-u

MALE UTOPIJE

Italijanska arhitektura trećeg milenijuma između istorije, istraživanja i inovacije

Izložba predstavlja dela deset italijanskih timova arhitekata. Ne uzimajući u obzir bilo kakve generacijske kriterijume, izbor se fokusira na najinovativnije prakse i na one koje bolje otelovljuju identitet italijanske arhitekture danas. Nasuprot pristupu orijentisanom ka utopiji iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, dela koja mi predstavljamo često su projekti malog obima koji su povezani sa potrebama pojedinca, sa željom da se recikliraju postojeći građevinski objekti, kao i s ciljem da se redefinišu same paradigme arhitekture danas unutar jednog evropskog konteksta. Novoosmišljeni radni prostori, turističke infrastrukture, kuće, muzeji, instalacije, privremeni ili prenosivi objekti posmatrani su sa nekonvencionalnog stanovišta, ako se uzme u obzir naša velelepna istorija i slavna tradicija arhitekture, pružajući nam tako dobar uvid u to kako će možda izgledati arhitektura XXI veka u Evropi. Od Umberta Rive do Đuzepine Graso Kanico, od Čina Zukija do početaka mladog tima, mnogi inovativni predlozi nalaze svoje mesto u ovoj žustroj i direktnoj izložbi.

Pipo Čora je arhitekta, kritičar i profesor na Fakultetu za arhitekturu i dizajn Univerziteta Kamerino u Askoli Pićenu i na Univerzitetu IUAV u Veneciji, gde radi kao šef Villard d'Honnecourt programa doktorskih studija. Saradnik je mnogobrojnih časopisa i italijanskih novina, autor mnogih knjiga i publikacija. Bio je kustos i autor velikog broja izložbi u Italiji i inostranstvu. Od maja 2009. godine radi kao viši kustos u Muzeju MAXXI Arhitetkura u Rimu, gde je, između ostalog, priredio izložbe poput Recycle, Energy, Food. Vodi italijanski ogranak YAP-a, Međunarodnog MoMA PS1 programa za mlade arhitekte.