Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > "OVO JE BIO MAČJI KAŠALJ, SLEDEĆI NAPAD ĆE BITI OZBILJAN"
"OVO JE BIO MAČJI KAŠALJ, SLEDEĆI NAPAD ĆE BITI OZBILJAN" | 14.05.2017.
Ekspert za sajber bezbednost Ori Ajzen tvrdi da najobimniji hakerski napad uz iznuđivanje novca, koji je izveden u petak na globalnom nivou, nije ozbiljan... Izvor:Tanjug

"OVO JE BIO MAČJI KAŠALJ, SLEDEĆI NAPAD ĆE BITI OZBILJAN"

On upozorava da bi mogao da usledi novi, mnogo ozbiljniji napad, ovog puta na nuklearne elektrane, brane ili železničke sisteme.

Ajzen navodi da je jučerašnji sajber napad, koji je praktično učinio taocima bolnice, fabrike i vladine agencije širom sveta, izgleda bio "na niskom nivou" s obzirom na visinu uplate koju su hakeri tražili da bi odblokirali dokumenta koja su prethodno zarazili virusom, prenosi AP.

"To što se juče desilo je mačji kašalj. To još nije ozbiljno. Šta ako se isto to dogodi sa 10 nuklearnih centrala, i ako cela električna mreža padne? Šta ako se isto desi nekoj brani ili mostu?", istakao je američki ekspert.

On upozorava i da je sam internet zaražen, predviđajući da će se hakerski napadi nastaviti sve dok se ne obavi ozbiljno restrukturisanje.

"Juče se to desilo sa 10.000 kompjutera... Nema prepreke da se to sutra desi i sa 100 miliona kompjutera", zaključio je on.

Za pomoć u zaustavljanju širenja globalnog sajber napada zaslužan je mladi britanski istraživač u oblasti sajber bezbednosti, koj i je slučajno aktivirao ubijanje virusa u zaraženom softveru, navodi američka agencija.

"Gardijan" je danas preneo da je 22-godišnji istraživač otkrio da se širenje zločestog hakerskog programa može zaustaviti registrovanjem naziva zaraženog domena.

"Ovo nije kraj. Napadači će shvatiti kako smo ga zaustavili. Promeniće kod i početi iznova", upozorio je i on, pozvavši korisnike Vindousa da apdejtuju svoje sisteme.

"Majkrosoft" je danas saopštio da je ponovo apdejtovao stare verzije Vindousa, iako je to učinio u martu.

U međuvremenu, britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad izjavila je danas da je međunarodni sajber napad ugrozio juče oko petinu organizacija Nacionalne bezbednosne službe (NHS), ali da su danas sve one vraćene u normalu, osim šest.

Ona je, posle vanrednog sastanka vlade u Londonu, rekla da je 48 od 248 organizacija NHS pogođene napadom.

Sajber n apad, u kojem su korišćene špijunske metde koje je, navodno, razvila NSA, zarazio je juče desetine hiljada kompjutera u skoro 100 zemalja, a najveću štetu pretrpeo je britanski zdravstveni sistem.

Hakeri su žrtve namamili da otvore prilog s kompjuterskim virusom u mejlu koji je sadržao porudžbine, ponude za posao, bezbednosna upozorenja i druge legitimne poruke, a potom su od njih tražili da plate od 300 do 600 dolara kako bi mogli da ponovo pristupe svojim dokumentima, koje je u međuvremenu virus blokirao.

Evropol je jučerašnji glogalni sajber napad okarakterisao kao napad bez presedana i pokrenuo istragu.