Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > NOVA PRAVILA: RODITELJI DA PLAĆAJU KAZNE, A ĐACI..
NOVA PRAVILA: RODITELJI DA PLAĆAJU KAZNE, A ĐACI.. | 21.09.2017.
Poslanici raspravljaju o dva značajna prosvetna Zakona - Predlogu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Predlogu zakona o visokom obrazovanju... Izvor:TV Prva

NOVA PRAVILA: RODITELJI DA PLAĆAJU KAZNE, A ĐACI... VIDEO

Deca su krenula u školu i još bi se isključivo igrala. Obaveza nisu svesna, odgovornosti još manje. A ona će po novom zakonu biti velika kako za njih, tako i za njihove roditelje:

Nova pravila i kazne:

Ukoliko đak uništi i ukrade npr. školsku klupu, štetu nadoknađuje roditelj. Ukoliko đak maltretira drugog đaka ili bude nasilan, roditelj plaća od 30.000 do 100.000 dinara. Roditelji plaćaju i izostanke ukoliko ih ne opravdaju i to od 5.000 do 100.000 dinara.

I ne samo to. Prvi put Zakon uvodi pojam društveno korisnog rada koji će za ozbiljnu povredu discipline izricati škola, ali će obavestiti roditelja. Učenik će kaznu odrađivati u školi ili van nje, ali pod nadzorom nastavnika.

"Mi kao škola možemo da reagujemo onako kako nam zakon dozvoljava, ali međutim nećemo moći i da sprovodimo neke mere prema roditeljima", kaže za TV Prva
Goran Šupljeglav, direktor OŠ "Borislav Pekić".

Upravo učitelji i nastavnici su poslednjih godina bombardovani raznim pravilnicima o pravima deteta. Poštovala se forma, a ne učitelj. Deca su postajala sve nevaspitanija, a roditelji sve bezobrazniji. Da li je novi zakon rešenje?

"Ne očekujte čuda za godinu dana, ali ako je ovo odgovoran i ozbiljan početak, a mislim da jeste, da se sa tim kao ministarstvo i društvo sukobimo i uhvatimo u koštac da bismo imali bolje rezultate u učenju", smatra ministar prosvete Mladen Šarčević.

Mnogi su ovaj zakon protumačili kao prevaspitavanje rod itelja. Jer ako do polaska u školu nisu uspeli da vaspitaju svoje dete, kazne će ih naterati da to napokon urade.

Šta vi mislite?