Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Festival poljskih filmova "Visla"
Festival poljskih filmova "Visla" | 06.10.2017.
U petak, 6. oktobra 2017. godine u 19 časova u Evropskom centru za kulturu i debatu GRAD u Beogradu, održaće se svečano otvaranje Festivala poljskog filma  „Visla“ u Srbiji.  Projekcije u Beogradu će se odvijati do 29. oktobra, a u Nišui od 17. do 20. oktobra... Izvor: Visla

U petak, 6. oktobra 2017. godine u 19 časova u Evropskom centru za kulturu i debatu GRAD u Beogradu, održaće se svečano otvaranje Festivala poljskog filma  „Visla“ u Srbiji.  Projekcije u Beogradu će se odvijati čak do 29. oktobra. Koorganizator festivala je Kulturni centar GRAD. Poljske filmove ćemo predstaviti i niškoj publici u periodu od 17. do 20. oktobra u Pozorištu lutaka.

Festival će otvoriti komedija "Planeta samaca" u režiji Mitje Okorna.  Prikazujući romantičnu priču Anje, devojke koja odlučuje da učestvuje u rijaliti šouu, prikazaće pravo lice muškaraca, koji flertuju na internetu i ismejavaju naivnost žena. Lude dejting avanture glavne junakinje ubrzo postaju veliki hit.

U Beogradu ćemo prikazati i dirljivu dramu "Hemija". Reditelj Bartoš Prokopovič sa scenaristkinjom i producentkinjom Katažinom Sarnovskom, će nakon projekcije filma razgovarati sa publikom. To je priča o neobičnoj ljubavi dvoje ljudi , koji balansiraju na granici života i smrti. Inicijatorka filma i predsednica fondacije Rak'n'Roll, Magda Prokopovič, preminula je 2012. godine. Iako je priča inspirisana događajima iz njenog života, kako tvrde autori filma, to nije biografski film, već univerzalna priča o ljubavi.

Srpskoj publici ćemo prikazati i dramu Jaceka Lušinjskog  "Kart blanš". Film predstavlja priču inspirisanu istinitim događajima o Kacperu, profesoru u srednjoj školi, koji saznaje da boluje od ozbiljne bolesti, koja uzrokuje postepen gubitak vida.  Lekarska dijagnoza ne ostavlja prostor iluzijama. Čoveku, usled genetskog poremećaja, preti trajno slepilo. Na početku slomljen, kasnije odlučuje da krije zdravstvene probleme pred nadređenima, kako bi sačuvao posao, koji voli i izveo svoje učenike na maturu.

Sledeći naslov koji preporučujemo Beograđanima je "Varšava noću" Natalije Korincke-Gruz. Četiri žene u različitoj starosnoj dobi u potrazi za bliskošću lutaju Varšavom. Slučajno i nesvesne sebe mimoilaze se u klubu „Warsaw by Night". U njihovoj noćnoj vožnji po Varšavi, društvo im prave novi ljudi, koje su upoznale, a takođe i uvek isti taksista.

Odličan debi reditelja Lukaša Gžegožeka "Kamper" prepustićemo oceni publike. Glavni junaci Manja i Kamper – koje tumače sjajni glumci Marta Njeradkjevič i Pjotr Žuravski - čine mladi bračni par, koji prolazi kroz veliku krizu. Reditelj je efikasno uveo u priču elemente groteske i satire, a kroz senzacionalne dijaloge predstavio je živopisni portret generacije, koja voli sveprisutne skraćenice, jake reči i trenutna druženja.

Film "Tuđe nebo" reditelja Darijuša Gajevskog, snimljen u koprodukciji sa Švedskom, pripoveda priču o paru imigranata iz Poljske, koji se ne nalaze u potpunosti u novom svetu. Njihove laži, odražavaju se na njihovu izgubljenu ćerku, što dovodi do problema sa strogom švedskom socijalnom zaštitom. Film oduševljava odličnom glumačkom ekipom (Agnješka Grohovska, Bartlomiej Topa, Barbara Kubjak, Jan Englert) i fantastičnim operatorskim radom (Monika Lenčevska).

Pored igranih filmova srpska publika će moći da se upozna i sa najzanimljivijim studentskim filmovima Varšavske filmske škole i Festivala filmske škole u Lođu "Łodzią po Wiśle". U prvom bloku, između ostalih, prikazaćemo filmove "Bajke za laku noć" Marka Ulana Šimanjskog, "Leti sam" Klaudije Bjelecke i "Granica" Bartoša Bžežinjskog. U drugom bloku biće prikazani filmovi: "Stanarke" Klare Kohanjske-Bajon, "Kvasac" Artura Hajona i "Šredingerov pas" Natalije Kravčuk.

U okviru festivala „Visla” pozivamo Beograđane i na veče poljske kuhinje i muzike, tokom kog će se odviti nezaboravno kulinarsko putovanje po različitim delovim Poljske uz muziku, koju će puštati DJ Ewox. 9. oktobra 2017. godine u 19 časova pripremaju za vas najukusnije tradicionalne poljske specijalitete. Na meniju će biti:
- poljski BIGOŠ (lovačka supa)
-Pirogi sa sirom i krompirom
-Čizkejk i pita sa jabukama po tradicionalnom poljskom receptu
 
Srdačno vas pozivamo na susrete "Visla" sa najboljom poljskom kinematografijom i na diskusiju o njenim povezanostima sa srpskim filmom!

Detaljan program na: http://www.festiwalwisla.pl