Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Ekonomija i nauka
Ekonomija i nauka | 15.10.2017.
PIO podseća: studentima za penziju još 12 dana; Kako izbor materijala za gradnju utiče na zdravlje... Razni izvori

PIO PODSEĆA: STUDENTIMA ZA PENZIJU JOŠ 12 DANA
Izvor:Beta

Beograd -- Fond PIO Srbije podsetio je da studenti koji su korisnici porodične penzije, treba da do 25. oktobra dostave potvrde o upisu nove školske godine.

Na potvrdama treba da upišu matični broj roditelja po kome koriste penziju, a mogu ih doneti lično u nadležne filijale PIO fonda ili poslati poštom.

U slučaju da student ne dostavi školsku potvrdu na vreme privremeno će mu biti obustavljena isplata penzije, sve dok ne dokažr da je upisao godinu.

Pravo na porodičnu penziju imaju studenti do diplomiranja, a najkasnije do navršene 26. godine života, bez obzira na to da li se njihovo obrazovanje finansira iz budžeta ili student sam finansira obrazovanje.

To pravo imaju i apsolventi kojima je apsolventski status utvrđen u godini za koju dostavljaju školsku potvrdu.

KAKO IZBOR MATERIJALA ZA GRADNJU UTIČE NA ZDRAVLJE
Izvor:PR

Sa pojavom termina "bolesti modernog društva" niko više ne dovodi u pitanje uticaj okoline i dinamike života na naše zdravlje.

Svest o zdravoj ishrani i zdravim navikama je trajno promenjena. Ali kada je u pitanju to koliko na zdravlje utiče naša životna sredina, izgleda da jako sporo razvijamo svoju svest. Ne tako davno su se poslednji stanari iselili iz azbestnog naselja, a sećamo se i afere sa „smrdljivim zgradama“.

Tako se i danas, tu i tamo uz kafu, provuče priča o radioaktivnosti betona ili različitim istraživanjima na slične teme. Međutim, kada se iskreno zapitate, niko od nas nema jasnu predstavu o kakvim proporcijama štetnih uticaja se radi. I šta to zaista za nas znači?

Postavili smo pitanje arhitekti Đorđu Bajilu, iz DBA biroa iz Novog Sada, koji materijal za gradnju on smatra zdravim i koji bi materijal preporučio.

“Prilikom gradnje polazi se od namene objekta koji treba da zadovolji određene potrebe. Materijal sa kojim gradimo mora da ispunjava projektovane standarde: energetska efikasnost, protivpožarnost, termoizolacija, i naravno da nema štetnih efekata za ljude i životnu okolinu. Materijal koji smatram kvalitetnim i koji zadovoljava visoke svetske standarde u gradnji je Ytong Termoblok. On je proizveden od prirodnih sirovina: kvarcnog peska, cementa, kreča i gipsa, pa je time ekološki građevinski materijal i omogućava zdravo stanovanje”, kaže za naš portal arhitekta Đorđe Bajilo.

Osim čvrstoće, kod građevinskog materijala je vrlo važno da ima dobru paropropusnost, što onemogućava pojavu kondenzacije na zidovima i stvaranje vlage. Tako zidovi mogu “nesmetano da dišu”, čime se mehanički štiti zgrada i produžuje joj se vek trajanja, a uspostavlja se zdrava mikroklima. Što je parapropusnost veća, zdraviji su uslovi stanovanja.

Na pitanje da li građevinski materijali “zra če”, arh. Bajilo nam je rekao da svaki materijal ima određenu dozu prirodne radioktivnosti.

“Određenu doza zračenja je normalna, jer sve u prirodi zrači. Kada pričamo o građevinskim materijalima postoje određeni propisi o dozvoljenom nivou zračenja, jer ne može da se dozvoli štetno zračenje po zdravlje ljudi. Ytong ispunjava sve standarde, tako da je čak i zračenje kod Ytonga manje nego kod drugih građevinskih materijala, jer to najviše zavisi od zapreminske mase, odnosno težine materijala. Što je materijal lakši, i prirodna doza zračenja je manja. Na primer, procenat prirodne radioaktivnosti mu je 3,5 puta manji od opeke, jer je i otprilike toliko puta lakši od nje. U procesu proizvodnje Ytonga nema pečenja, tako da mu i to daje prednost u odnosu na neke druge građevinske materijale”, rekao je arhitekta Đorđe Bajilo.

Ytong je kao čisti mineralni građevinski materijal nesagoriv i pruža vrhunsku zaštitu od požara, a im a i veliku otpornost na zemljotres, što je u današnim uslovima gradnje izuzetno bitna osobina.

O kakvom izuzetno kvalitetanom materijalu je reč, govori i činjenica da se u svetu Ytong koristi već čitav vek, a u Nemačkoj, odakle nam Ytong Termoblok i dolazi, izabran je kao brend veka u oblasti građevinskih materijala.