Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > ZA JEDAN DAN JOŠ 145 OBOLELIH OD BOGINJA
ZA JEDAN DAN JOŠ 145 OBOLELIH OD BOGINJA | 02.02.2018.
U Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra je od mаlih bоginjа obolelo 1.688 osoba, saopštio je Institut “Dr Milan Jovanović Batut”.Kako navode, to je za 145 obolelih više nego u sredu, kada je bilo objavljeno da ih je 1.543... Izvor:B92, Beta

ZA JEDAN DAN JOŠ 145 OBOLELIH OD BOGINJA


U Institutu "Torlak" laboratorijski su potvrđena 833 slučaja morbila, objavljeno je na sajtu "Batuta".

U kosovskim opštinama s većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom do 30. januara od prijave epidemije 23. oktobra prošle godine registrovane su 303 obolele osobe.

Od komplikacija izazvanih malim boginjama umrle su tri osobe.

Najmlađa obolela je beba od 15 dana, a najviše obolelih mlađe je od pet i starije od 30 godin a.

Većina obolelih (94 odsto) nije vakcinisana, nepotpuno je vakcinisana ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Podsećamo, male boginje proširile su se i u Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj.

Direktor Centra u Zvečanskoj Zoran Milačić rekao je za B92.net da je situacija u toj ustanovi pod kontrolom, po pitanju epidemije morbila.

“Početkom decembra je jedno dete, koje je kod nas u smeštaju, a bilo je na kontrolnom pregledu u jednoj dečjoj klinici, unelo morbile ovde, a kod nas su smeštena deca sa smetnjama u razvoju, koja kontraindikativno ne smeju da primaju vakcinu“, naveo je Milačić.

Ministar zdravlja izjavio je da se epidemija malih boginja u Srbiji ne bi desila da su roditelji slušali zdravstvene radnike, a ne estradne umetnike.

Uprkos jasnim stavovima ministra i zakona o neprimanju dece u vrtiće ukoliko nisu vakcinisana MMR vakcinom, stigla je i vest da je Predškolska ustanova u Novom Sadu "Radosno detinjstvo" pokrenula istragu kako bi se utvrdilo da li su tačne spekulacije da su neki roditelji lažirali vakcinalne kartone dece.