Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > U ŠKOLI SKLOPE I RASKLOPE AVION:"ZAMISLITE DA NEKO ZABORAVI ŠRAFCIGER"
U ŠKOLI SKLOPE I RASKLOPE AVION:"ZAMISLITE DA NEKO ZABORAVI ŠRAFCIGER" | 24.10.2018.
U 84 srednje stručne škole u Srbiji trenutno postoje 32 dualna obrazovna profila, u koje je od ove jeseni krenulo više od 4.200 učenika... Izvor:Tanjug

U ŠKOLI SKLOPE I RASKLOPE AVION:"ZAMISLITE DA NEKO ZABORAVI ŠRAFCIGER"

Većina škola ima jedan jedan ili dva obrazovna profila po dualnom modelu, a ostali rade po starom modelu.

Jedina škola u Srbiji koja je potpuno prešla na dualni model obrazovanja je Vazduhoplovna akademija u Beogradu. Imaju 10 dualnih obrazovnih profila za potrebne civilnog i vojnog vazduhoplovstva, a đaci po zvaršetku školovanja mogu odmah da računaju na posao ili da nastave školovanje.

Direktor škole Goran Cvijović kaže da od 2017. godine Vazduhoplovna akademija školuje učenike po dualnom modelu i da je prošle, ali i ove godine upisala po 198 učenika, što je maksimum.

Praktičnu nastavu učenici te škole imaju u kompanijama ER Srbija, JAT tehnika, Aerodom Beograd, a trenutno se pregovara i sa Utvom u Pančeva. Jedino učinici nižih razreda - prva i druga godina, "zanat peku" u radioničama srednje stručne škole.

A u radionicama na raspolaganju imaju avion, rasklopljene motore vazduhoplova , sav alat potreban da se rasklopi i sklopi motor aviona.

Vazduhoplovna akademija školuje đake za različi te potrebe vojnog i civilnog vazduhoplovstva.

Za potrebe vojske učenici se školuju kroz pet obrazovnih profila: avio-tehničar za vazduhoplov i motor, avio-tehničar za elektronsku opremu vazduhoplova, avio-tehničar za elektro opremu vazduhoplova, mehatroničar za raketne sisteme i mehatroničar za radarske sisteme.

Za potrebe civilnog vazduhoplovstva postoji pet dualnih obrazovnih profila :avio - tehničar, mehanotroničar za transportne sisteme aerodroma, tehničar vazdušnog saobraćaja, tehnićar vazdušnog saobraćaja za spasavanje i tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost.

Cvijović kaže da učenici koji završe Vazduhoplovnu akademiju imaju otvorena vrata i za nastavak školovanja, ali i mogućnost da se zaposle u kompanijama gde su bili na praktičnoj nastavi.

Pojašnjava da predstavnici kompanija imaju uvid koliko su diplomci Akademije kvalitetan kadar, koliko su stručni i koliko znaju. Za vojno i civilno vazduho plovstvo nisu zainteresovani samo dečaci, već i devojčice, a interesantno je da su u prošlogodišnjoj generaciji najbolji aviomehaničari bile dve devojčice.

U izboru srednje škole dilemu nisu imali Nikola Lečić i Anja Dimitrijević. Učenici su drugog razreda na smeru avio-tehničar za elektronsku opremu vazduhoplova za vojno vazduhoplovstvo.

"Upisao sam ovu školu zato što volim vojsku i avione, a želeo bih posle srednje škole da nastavim da se bavim avijacijom. Planiram da se zaposlim u vojsci ", kaže Lečić za Tanjug.

Ljubav prema avionima, mogućnost nastavka školovanja, ali i mogućnost da po završetku srednje škole odmah počne da radi opredelilo je i Anju da upiše Vazduhoplovnu akademiju.

Dualni model obrazovanja - učenje kroz rad, primenjuje se u 84 srednje stručne škole u Srbiji, a po tom sistemu školuje se u ovom momentu više od 4.200 učenika.

Već dve godine dualno obrazovanje sprovodi se ka o pilot projekat u školama, a njegova potpuna primene počeće od naredne školske godine 2019/20. godine. U školama u Srbiji trenutno postoje 32 dualna obrazovna profila i trenutno je u sistem uključeno oko 600 kompanija u kojima učenici uče kroz rad.