Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Potvrdjeno prisustvo novog virusa gripa
Potvrdjeno prisustvo novog virusa gripa | 30.12.2018.
Institut za javno zdravlje " Dr Milan Jovanović Batut" i Institut "Torlak" potvrdili su da je grip stigao u Srbiju. Reč je virusu tipa A(H1)pdm09...  IZVOR: rts.rs

Kako je za RTS izjavila dr Dragana Dimitrijević iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batuta", juče popodne je Instutut dobio informaciju od nacionalne referentne laboratorije Instituta "Torlak" o prva dva potvrđena slučaja gripa. Jedan u Nišu, a jedan u Beogradu.

Potvrđeni soj virusa se nalazi u vakcini protiv gripa kojom se ove sezone vakcinišu građani Srbije.

Kada je reč o merama prevencije, savetuje se izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, zatim izbegavanje dužeg boravka u zatvorenim prostorima gde je veliki broj ljudi, te redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom.

Dr Dimitrijević je takođe navela da su tokom prošle nedelje, dakle od 17. do 23. decembra, Institutu "Batut" prijavljena 3.963 pacijenta sa simptomima sličnim gripu i da se shodno iskustvima iz ranijih sezona u narednim nedeljama može očekivate povećanje broja obolelih.

Obolelim osobama se savetuje da izbegavaju odlazak u veće grupe ljudi, jer na taj način mogu da doprinesu sprečavanju širenja virusa.