Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > ŠTA JE LIBANSKA KLOPKA?
ŠTA JE LIBANSKA KLOPKA? | 15.01.2019.
Prevaranti na bankomate stavljaju minijaturne kamere koje snimaju koju šifru ukucavate... Izvor:prva

ŠTA JE LIBANSKA KLOPKA?


Ili čak montiraju na deo gde se provlači kartica svoju aparaturu i tako skidaju pin.Građani uglavnom o tim stvarima ne vode računa.

“Prilikom dolaska na bankomat obrate pažnju da li na bankomatu ima nekih neobičnih promena, da li ima nekih uređaja ili delova koje do sada nisu imali prilike da vide“, kaže Miroslav Rebić. glavni operativni direktor banke Sosijete ženeral.

Bez obzira na to, uvek treba da vodite računa ko stoji iza vas, da li može da vidi koje brojeve kucate, a po mogućstvu i rukom da zaklonite tastaturu. Pre desetak godina, ovaj način krađe novca bio je izuzetno popularan, pa su i sistemi zaštite bankomata usavršavani.

“Mogu da kažem da su svi naši bankomati opremljeni tzv antiskimer uređajima koji onemogućavaju dupliranje odnosno skidanje podataka klijenta sa kartica. Takođe opremili smo bankomate i uređajima koji onemogućavaju postavljanje tzv zamki koje bi služile da se novac izvuče praktično iz bankomata”, ističe Rebić.

Problem je i što žrtva sazna da je pokradena tek kada ode u banku, što lopovima daje vremena i da po nekoliko puta skidaju novac sa kartice.

“Takvu problematiku u principu reguliše zakon o platnim uslugama. Dakle ono što je prvo potrebno je da korisnik uradi, da čim primeti da je došlo do zloupotrebe, odmah obavesti o tome banku. Banka snosi odgovornost, dakle pričamo o toj situaciji, za štetu koja je nastala preko 3000 dinara, korisnik kartice snosi štetu do tri hiljade dinara, sve preko toga snosi banka 0:53, ono što je obaveza korisnika platne kartice da odmah prijavi tu štetu”, kaže Dejan G avrilović iz organizacije potrošača Efektiva.

Ovakvom vrstom prevara kod nas se uglavnom bave strani državljani, najčešće iz Bugarske. Kada dođu, uglavnom se zadrže samo onoliko koliko im je potrebno da poskidaju novac, i beže nazad u Bugarsku. Često se desi da i pre nego što je prevara prijavljena oni već napuste Srbiju.