Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > MALI MATURANTI NAJVIŠE ZAINTERESOVANI ZA OVA ZANIMANJA
MALI MATURANTI NAJVIŠE ZAINTERESOVANI ZA OVA ZANIMANJA | 10.07.2019.
Beograd -- Ove godine najveće interesovanje malih maturanata bilo je za medicinske, elektrotehničke škole, gimnazije, ali i za neke zanate... Izvor:Tanjug

PREOKRET: MALI MATURANTI NAJVIŠE ZAINTERESOVANI ZA OVA ZANIMANJA

Među najtraženijim zanimanjima bili su zlatar, scenski masker i vlasuljar, medicinska sestra, kuvar.

Pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Pajić kaže za Tanjug da je najtraženiji bio smer "scenski masker i vlasuljar" u Školi za negu lepote gde se prima 30 učenika, a 572 učenika su izrazila želju da upišu taj smer.

Zanimanje zlatar u Politehničkoj školi, gde se prima 30 učenika, bilo je jedna od prve tri žele za 446 učenika. U Elektrotehničkoj školi "Stari grad" za smer -elektrotehničar računara, na 30 mesta javio se 461 učenik.

Za kuvara u Subotici na 15 mesta prijavilo se više od 150 učenika, dok se u Medicinskoj školi u Novom Pazaru na smeru - medicinska sestra na 30 mesta prijavilo se 362 učenika.

"Ove godine su liste želja malo bolje složene, tako da je 87 odsto učenika upisalo srednju školu po jednoj od prve tri želje. Mislim da su učenici bili realni u željama, ali da je Ministarstvio prosvete dobro uradilo plan upisa, jer smo ponudili ona zanimanja koja su atraktivna za pojedine sredine" , rekao je Pajić.

Veliko interesovanje bilo je i za specijalizovane IT smerove u gimnazijama, a Pajić kaže da će sigurno biti formirano 51 odeljenje, a možda čak i još jedno ili dva ukoliko za to bude mogućnosti.

On je naglasio da će u narednoj školskoj godini na tom smeru biti oko 1.000 učenika.

Prvi upisni krug danas se završava i ostalo je neraspoređen je 1.471 učenik, a ostalo je slobodno više od 9.000 mesta, tako da svršeni osnovci ne treba da brinu jer mesta ima dovoljno za sve u drugom upisnom krugu koji će biti 11. jula.