Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > TRGOVAC JE DUŽAN DA VAM ZAMENI...
TRGOVAC JE DUŽAN DA VAM ZAMENI... | 10.07.2019.
Prilikom kupovine tehničke robe trgovci daju i garanciju za prodatu robu. To podrazumeva i besplatnu popravku u slučaju da s uređajem ne bude sve u redu... Izvor:B92, Prva TV

"TRGOVAC JE DUŽAN DA VAM ZAMENI POKVARENI PROIZVOD ZA NOVI AKO KVAR NIJE PREVIŠE SITAN"

Iako bi ova usluga trebalo da bude garantovana, to u praksi baš i nije uvek slučaj. Zbog toga su kupci često zbunjeni kada im se kaže da na neke popravke nemaju pravo.

Prema našem zakonu popravka tehničke robe može se obaviti u roku od 30 dana, kazao je Nenad Bumbić, iz udruženja Zaštita potrošača u emisiji 150 minuta Prve TV.

On navodi da je ranije to bio takozvani primeren rok, pa se raspravljalo o tome šta se pod tim rokom podrazumeva.

"Ako vam ne radi klima uređaj tokom leta i onda servis tumači da je primeren rok 60, 70 dana, a vi mislite da je kraći. Suštinski, potrošači do 30 dana ovog roka nemaju nikakve zakonske mogućnosti da ubrzaju bilo kakvu popravku", priča Bumbić.

Uopšteno govoreći, zakonski rok garancije za belu tehnike je dve godine. Sve preko toga je, kaže sagovornik Prve TV, period garancije koji je potpuno dobrovoljna stvar trgovca ili uvoznika.

"Ono što je važno da znate jeste da, kada prođu te dve godine garancije, u suštini zakon ne pomaže, to je stvar kako je trgovac naveo, kako je naveo uvoznik...", kaže on.

Tokom dve go dine garancije kupac ima pravo na popravke. Ukoliko uređaj ne može da se popravi trgovac je dužan da kupcu obezbedi novi, ali samo ako se ne radi o sitnom kvaru.

"U okviru prvih šest meseci imate pravo ravnopravno da birate između zamene proizvoda, popravke i povraćaja novca, osim ako to ne predstavlja nesrazmerno opterećenje za trgovca. Imali smo slučaj čoveka koji je kupio Fijat punta, pokvario se posle nekih mesec i kusur dana i onda je on hteo da dobije novi".

Međutim, iz Fijata su mu rekli da ne može zato što je reč o sitnom kvaru i nesrazmernom opterećenju za njih. Kupac je ušao u sudski spor s njima i izgubio.

"Auto kuća je bila, da kažemo, veoma vešta, pa je taj njegov Punto prebacila u drugu auto kuću da ga sačuva, pa su oni njima naplaćivali uslugu čuvanja. On je na kraju završio s računom od 900.000 dinara i praktično je kupio dva auta", ispričao je Bumbić.