Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > U SRBIJI SE GODIŠNJE PRIJAVI 200 PRONALAZAKA: TU SU PATENTI IZ ELEKTROTEHNIKE, MEDICINE...
U SRBIJI SE GODIŠNJE PRIJAVI 200 PRONALAZAKA: TU SU PATENTI IZ ELEKTROTEHNIKE, MEDICINE... | 24.09.2019.
U Srbiji godišnje bude prijavljeno 200 pronalazaka, rekao je direktor Zavoda za intelektualnu svojinu (ZIS) Vladimir Marić... Izvor:Tanjug

Najuspešniji pronalazači i autori, čiji dela su uspešno zaživela u praksi, do 18. oktobra mogu da se prijave na konkurs Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO).


WIPO nagrade dodeljuju se za najbolji patent, najbolji industrijski dizajn autorsko pravo, odnosno pisano delo iz domena humanistačkih nauka, te najbolji pronalazak u kategoriji srednjoškolaca.

Konkurs obuhvata 70 zemalja, a Marić kaže da su nagrade prestižne, a kriterijumi za njihovu dodelu strogi.

"Za prve dve kategorije autor, odnosno pronalazač, mora da bude domaći državljanin, patent odnosno industrijski dizajn moraju da budu zaštićeni na teritoriji Srbije i u još najmanje jednoj zemlji", kaže Marić i dodaje da je obaveza da bude u upotrebi i da je dokazan, odnosno da je ostvario efekte kroz upotrebu.

Nagrada nije novčana, ali je značajna, jer skreće pažnju na dobitnika i predstavlja vrstu reklame za nagrađene.

"Taj program na neki način doprinosi i dobrom imidžu naše zemlje, a i daje mogućnost da i mi sami vidimo koliko imamo pametnih i kreativnih ljudi. Nije mala stvar dobiti WIPO nagradu & quot;, kaže Marić i dodaje da je u proseku do sada iz Srbiji bilo po 12 prijava jer su kriterijumi prilično strogi.

"Ovo nisu pronalasci koji postoje samo na papiru, nego zaštićeni patenti koji se koriste na tržištu", kaže on i dodaje da su interesantni patenti iz elektrotehnike, građevinarstva i medicine.

Domaćih pronalazaka godišnje bude oko 200 stotine, ali raste broj takozvanih "evropskih patenata" kojih je u ovoj godini više od 1.300, a Marić očekuje da će ih do kraja godine biti i do 1.700.