Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Vesti iz društva
Vesti iz društva | 02.10.2019.
Obnovljena pruga posle 50 godina: od Kragujevca do Lapova za 31 minut; Toplane spremne za grejnu sezonu... Izvor: Tanjug

OBNOVLJENA PRUGA POSLE 50 GODINA: OD KRAGUJEVCA DO LAPOVA ZA 31 MINUT
Izvor:Tanjug

Beograd -- Danas u 4.09 sati iz železničke stanice Kragujevac krenuo je prvi voz za Mladenovac i na odredište stigao po redu vožnje, brzinom od 100 kilometara na sat.

"Prva vožnja voza Kragujevac - Lapovo - Mladenovac prošla je u najboljem redu, po propisanim elementima reda vožnje i nadamo se da će korisnici prevoza biti zadovoljni kvalitetom pružene usluge. Već na prvom vozu bilo je više od trideset putnika", rekao je generalni direktor Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić.

Pruga Kragujevac - Lapovo, duga 28 kilometara, izgrađena je 1887. godine i poslednji put je rekonstruisana pre pedeset godina. I nakon što je prethodno na nekim deonicama voz išao brzinom od 10 do 30 km/h, sada rekonstruisanom prugom vozovi idu brzinom od 100 kilometara na sat, a vreme putovanja putničkih vozova na ovoj relaciji skraćeno je na svega 31 minut, koliko između ova dva mesta putuju i autobusi.

Od danas, 1. oktobra, svakodnevno saobraćaju vozovi između Kragujevca i Mladenovca, sa vezom u Mladenovcu za BG voz, koja putnicima omogućava da pouzdano i brzo stignu do centra glavnog grada.

Vrednost radova na rekonstrukciji pruge je 11 miliona evra, a radovi su obuhvatili zamenu šina, pragova i tucanika, kao i regulisanje koloseka. U okviru izvedenih radova, izvršeno je i građevinsko uređenje na svih pet putnih prelaza između Kragujevca i Lapova.

U stajalištima Milatovac, Gradac i Jovanovac postavljeni su peroni, dok su na trasi novouvedene linije uređene stanične zgrade Batočina, Lapovo, Lapovo Varoš, Velika Plana, Palanka, Kusadak, Kovačevac i Mladenovac, kao i stajališta Ratare i Rabrovac.

Osovinska nosivost pruge povećana je sa dosadašnjih 18 na 22,5 tona po osovini, što je od izuzetnog značaja za privredne subjekte. U aprilu 2020. godine planirano je da počne i rekonstrukcija 57 kilometara pruge od Kragujevca do Kraljeva.


TOPLANE SPREMNE ZA GREJNU SEZONU
Izvor:Tanjug

 

Novi Sad -- Počela je grejna sezona u Novom Sadu, a cena po metru kvadratnom grejne površine za fizička lica ostaje 90,23 dinara.

To je rekao direktor Novosadske toplane Dobrosav Arsović i napomenuo da, i pored poskupljenja gasa za 30 odsto, grejanju neće skočiti cena.

"Naprotiv, cena je prošle godine dva puta snižavana i po tim, aktuelnim, cenama isporučivaćemo toplotnu energiju i tokom ove sezone", rekao je Arsović.

Zbog složenosti tehničkog sistema za proizvodnju i distribuciju toplotne energije tehnički je nemoguće u istom trenutku obezbediti iste temperature u svim objektima priključenim na sistem daljinskog grejanja, rekao je.

"Molimo korisnike za strpljenje i razumevanje tokom perioda stabilizacije sistema u narednih pet do sedam dana", kaže on i dodaje da su Novosadske toplane spremno dočekale početak grejne sezone sa dovoljno energenata.