Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > PAUŠALCI: ZA POČETAK ELEKTRONSKA PORESKA REŠENJA
PAUŠALCI: ZA POČETAK ELEKTRONSKA PORESKA REŠENJA | 28.12.2019.
Beograd -- Preduzetnici "paušalci" preuzimaće rešenja o porezu elektronskim putem uz elektronski potpis već do 15. januara... Izvor:Tanjug

POČINJE DUGO NAJAVLJIVANA REFORMA PAUŠALA: ZA POČETAK ELEKTRONSKA PORESKA REŠENJA


Iznose u rešenjima određivaće im softver, a ne poreski inspektor.

Do ovih novina u uredbi o paušalnom oporezivanju došlo je posle inicijativa "paušalaca", kojih je u Srbiji više od 110.000, i NALED-a.

Direktorka za regulatornu reformu NALED-a Jelena Bojović kaže da će na ovaj način "paušalci" unapred znati koje su im obaveze za godinu koja je na početku a da se ranije dešavalo da rešenja kasne i po nekoliko meseci pa i do dve godine.

"Sada će sve svoje obaveze unapred na početku godine a umesto inspektora koji je ranije procenjivao kolika će paušalna obaveza biti od ove godine to će raditi softver", kaže ona i dodaje da postoji kalkulator i sistem koji generiše poresku obavezu.

Uredba koja će se primenjivati od 1. januara prepoznala je i stimulisala neke kategorije preduzetnika "paušalaca" kao što su mladi, početnici u poslovanju, porodilje, i preduzetnici koji se bave starim zanatima koji će imati umanjenje poreske osnovice.

"Oni s u dobili posebne olakšice za obavljenje delatnosti", kaže Jelena Bojović.

Nova pravila uticaće na smanjenje administrativnog opterećenja za preduzetnike paušalce jer će postupci pred poreskom upravom biti jednostavniji i efikasniji.

Indikativni kalkulator preko koga "paušalci" sami mogu da izračunaju kolika će im biti poreska obaveza za mesec dana rada imao je 46,5 hiljada prilika da izradi obračun.