Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > OVA ZANIMANJA I VEŠTINE NAJVIŠE SE TRAŽE U SRBIJI
OVA ZANIMANJA I VEŠTINE NAJVIŠE SE TRAŽE U SRBIJI | 12.02.2020.
Prema podacima sajta za zapošljavanje Poslovi.infostud, u 2019. je zabeležen porast broja oglasa za posao od 14 procenata u poređenju sa 2018. godinom... Izvor:B92

OVA ZANIMANJA I VEŠTINE NAJVIŠE SE TRAŽE U SRBIJI

Prethodne godine je preko 225.000 kandidata imalo šansu da se zaposli na 48.893 raspisane pozicije.

Kao i prethodnih godina, najviše su se tražili kadrovi iz oblasti trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika, a najtraženije pozicije su bile prodavac, komercijalista, vozač, magacioner i telefonski operater.

Poslodavci su tokom 2019. godine u preko 57 odsto oglasa za posao tražili srednju stručnu spremu, dok se u nešto manje od 40 odsto oglasa tražila visoka ili viša stručna sprema.

I pored porasta broja oglasa za posao i većeg broja kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije, broj prosečnih prijava i dalje je u blagom padu. U 2019. godini na jedan oglas prosečno je konkurisalo 65 kandidata.

Oglasi na stranom jeziku činili su 24 odsto ukupnog broja, od kojih se najviše tražio engleski, zatim nemački, mađarski i ruski.

Porast takođe postoji u oglasima koji su namenjeni osobama sa invaliditetom (ukupno osam odsto). U 2018. takvih oglasa je bilo 2.845, dok je u 2019. raspisano skoro 30 odsto više oglasa - 3.693, navedeno je u saopštenju Infostuda.

Kada govorimo o IT oglasima, tokom prethodne godine najtraženije pozicije bile su JavaScript Developer, Java Developer, PHP Developer, .NET Developer i IT Help Desk / Support.

Što se tiče traženog senioriteta, kod poslodavaca je najviše oglasa bilo namenjeno mediorima (64 odsto), potom seniorima (21 odsto), a najmanje su se tražile junior pozicije (svega 14 odsto).

Pozicije koje i u prošloj godini beleže deficit i teži dolazak do zaposlenih su i dalje zanatska zanimanja poput: frizera, stolara, mesara, pekara, metalostrugara i farbara.

S druge strane, pozicije koje su tražili mnogi kandidati bile su: prodavac, komercijalista, radnik u proizvodnji, knjigovođa i telefonski operater, saopštio je Infostud.