Welcome
Home
Kontakt


Kultura

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Legati
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Legati > Legat Jovana Cvijića
Legat Jovana Cvijića English
Memorijalni muzej Jovana Cvijića, u kome je smešten legat, nalazi se u porodičnoj kući Jovana Cvijića iz 1905 godine.

U njoj je izloženo 1.476 fotografija, arhivalija, geografskih karata, beležnica, knjiga, atlasa, časopisa i radova, prikupljenih saradnjom Muzeja Jadra i Muzeja grada Beograda. Objekat je 1963. godine proglašen za spomenik kulture.
 
Jovan Cvijić je rođen 29. septembra 1865. godine u Loznici. Studirao je i doktorirao u Beču. Bio je naučnik svetskog glasa - geograf, geomorfolog, etnograf, geolog, antropolog, istoričar, profesor i rektor Univerziteta u Beogradu, počasni doktor Sorbone i drugih univerziteta u svetu i naučnik koji je imao uticaja na razvoj geografske nauke u svetu. Bio je predsednik Srpske kraljevske akademije, osnivač Geografskog zavoda i Srpskog geografskog društva. Objavio je na stotine naučnih dela zapaženih u svetu. Umro je u Beogradu 16. januara 1927. godine.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :TT3          5       
N I    P    XQ    COG
X S   ET4    F       
A F    3     9    6U4
LQM         D6B      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara