Welcome
Home
Kontakt


Priroda

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Šume
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Priroda > Šume > Šuma Bojčin
Šuma Bojčin English

Šuma Bojčin, pokraj sela Progar zauzima površinu od 672 hektara.


U šumi preovlađuju hrast, jasen, cer, lipa i grab. Jedan deo šume prema Ašanji, iskrčen je posle I svetskog rata, da bi novodobijeno poljoprivredno zemljište bilo poklonjeno kao nagrada dobrovoljcima iz tog rata, koji su se borili u vojsci kraljevine Srbije.

Bojčin su stanovnici Progara generacijama koristili za gajenje stoke, naročito svinja. Stoka se u čoporima slobodno kretala po šumi i hranila žirom i travom.

I danas se u ovoj šumi mogu naći "kolebe", pletene od pruća i prekrivene slamom, izrađene u tradicionalnom stilu ovog kraja. Bojčin je predstavljao utočište za meštane okolnih mesta.

Pri pohodima neprijateljskih osvajača, šuma je prihvatala mnoge žitelje ostalih delova Srema. U toku II svetskog rata ovde je bilo partizansko sklonište, o čemu svedoče prokopane baze, kao i spomen tabla na ulasku u šumu. Bojčin je vrlo atraktivno izletište, gde se održavaju razne manifestacije, a centralno mesto je "Svinjarska koleba" gde se uz tradicionalna sremačka jela, pričaju priče i slušaju tamburaši. Po šumi možete uživati u vožnji fijakerom.


Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :DGJ         STB      
  F    1    X J   J1H
  3   2DW   TN8      
  O    6    C I   69B
  6         8YG      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Da li mozete da mi pomognete oko pronalaska podataka o Bojcinu. Pohadjam naucne seminare u Petnici pa bih volela da jedan od mojih projekata bude vezan i za entomofaunu Bojcina. P.S: slike su bas lepe
(Ivana Paunovic, 25.01.2008. 11:10)

Slike

Relacije
Restoran TROJKA