Dobrodošli
Home
Contact


Medieval Monasteries

SEARCH
Within
Category Moravska School
All Categories
Find
AND Search
OR Search
Phrase Search
Show


Hide images
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Culture > Monasteries > Medieval Monasteries > Moravska School > Monastery LJUBOSTINJA
Monastery LJUBOSTINJA Srpski
Builder: Princess Milica
Built: XIV century
E-mail: otacdragan@spcportal.org

Monastey Ljubostinja, dedicated to Dormition of Virgin, was founded by princess Milica, before 1389, and she became a nun there after the Battle of Kosovo. According to legend monastery was built in a place where Milica and Lazar first met, on Saint Stephens day, to whom the earlier chapel on that same place has been dedicated. Main monastery church is belongs to Morava architectural school.

Monastey Ljubostinja, dedicated to Dormition of Virgin, was founded by princess Milica, before 1389, and she became a nun there after the Battle of Kosovo. According to legend monastery was built in a place where Milica and Lazar first met, on Saint Stephens day, to whom the earlier chapel on that same place has been dedicated.

Achitectural elements of Ljubostinja belong to Morava school. The church has trefoil ground plan and dome. Harmony of the inner space reflects on the exterior too and its dominated by symmetry. The greates contribution to art of moravas school are painted facades which cover rought building and imitate expensive tecnique of building with alternating stone and bricks. Facades are covered with stone decoration and rosettas with floral ornaments, especialz with motif of lilac. We also know the name of the builder, Rade Borović, according to the inscription on the threshold.

Original fresco-decoration remains only in fragments and is caractersed by strong expression and color contrasts.

Submit your comment or message

Your comment will be posted on this page and automatically forwarded to its owner, but before you leave a comment, please read the rules of commenting:

Hate speech, incitement to racial, ethnic, sexual and religious hatred, defamation, slander and profanity are not welcome on this site and the moderator reserves the right not to publish.

The opinions and views expressed in comments are not the opinions and views of Info-Tours.NET.

We apologize to Info Tours.NET portal visitors that, due to frequent hacking, we had to implement a security code protection system.

 
Your full name * :
E-mail * :
Comment * :

Please enter the sum * :QS3          1       
7 2    S    22    9X6
JGE   HFK    J       
W N    C     6    PK3
9O5         J5L      
Fields marked with a red star (*) are required.
 
Your comments:
Da li neko ima informaciju o tome da li je moguće obaviti krštenje u manastiru Ljubostinja. Mi živimo malo dalje, ali imamo želju da sina krstimo u ovom manastiru i zbog toga bismo došli tamo ako je to moguće...
(, 02/09/2012 22:38)
Ako se pouzdano zna da se kruna kneza Lazara nalazi u carigradskom muzeju, kako je moguce da niko do sada nije trazio da nam se vrati. Pozdrav
(, 16/07/2011 00:22)
Javljam se iz jedne skole iz Srbije. Grupa ucenika bi narednog meseca dosla u obilazak manastira Ljubostinja. Da li je to moguce i da li bi trebala i kome da se obratim da sve to potvrdimo? Unapred hvala na odgovoru. Pozdrav.
(Dada, 22/10/2010 09:38)
Ovako... Prof. veronauke u mojoj skoli je rekao da je licno prisustvovao isterivanju djavola iz jedne devojcice pre mnogo godina... Nije dalje zeleo da ulazi u pricu,ali mene stvarno mnogo zanima ta prica i volela bi da znam o tome,ne znam ni ja sama zasto ali verujem da postoji neka sila koja me vuce da znam o proslosti moga kraja ...
(Jelena Stoisavljevic, 03/03/2010 18:57)
da li mozete da mi odgovorite da li se monastvo manastira bavi proizvodnjom vina.hvala.
(zeljko krunic, 05/01/2010 11:16)
Postovana sestro lepo je to sto zelite da svoj zivot posvetite Gospodu , ali prvo bih vam preporucio da neko vreme u manastiru provedete kao gost pa tek onda da donesete odluku . Najbolje da se obratitite igumaniji mati Hristini , koje ce vam dati sve dodatne informacije o zivotu u manastiru . TEL .035-712-139 Ali ja bi vam najtoplije preporucio JEDAN DRUGI MANASTIR A TO JE MANASTIR VOLJAVCA KOD STRAGARA EPARHIJA SUMADIJSKA IGUMANIJA MANASTIRA JE MATI TAJSA KON. TEL. 034-522-350. Svako dobro od Gospoda
(M.ZIVKOVIC, 17/10/2009 14:07)
Zelela bih da ostatak života provedem u manastiru Ljubostinja. Posle gubitka sina jedinu želju imam da budem u manastiru. Kome da se obratim i kakav je postupak za to?
(anja pavlovic, 15/10/2009 02:00)
Postovani, molim vas da mi pomognete da stupim u kontakt sa Slavicom Kovac Markovic iz Splita.Ona je pisala da trazi tetku Kristinu Obradovic iz Manastira Ljubostinja.Pronasla sam njenu rodjaku i imam kontakt telefon.Marina Trstenik marina jevdjic-djuric E mail: lara05ts@gmail.com
(V. Stojić, 06/08/2009 00:20)
Draga moja Natasa,u manastir Ljubostinja dolaze svi i muskarci i zene.Ako budes u mogucnosti dodji i vidi kako je lepo.Pozdrav
(Marina Trstenik, 28/07/2009 10:18)
Da li je Lubostinja muski ili zenski manastir?
(natasha, 27/07/2009 15:18)
Slavice iz Splita javi se na ovaj mail lara05ts@gmail.com
(Marina Trstenik, 25/07/2009 13:06)
Slavice,nasla sam tvoju tetu mati Hristinu Obradovic.Salje ti ove brojeve telefona na kojima mozes da je nadjes 063-17-16-319 i 037-712-139.Ona ocekuje tvoj poziv.Javi samo kada primis ovu poruku.Pozdrav iz Trstenika
(Marina Trstenik, 25/07/2009 12:12)
tražim -kristinu obradović -trenutno mislim da je igumanija manastira ljubostinja..živim u splitu--a u tom sam se manastiru krstila..dugo već tražim maminu rodicu da stupim s njom u kontakt-veoma je važno-jer imam da joj kažem važne stvari vezano za moju obitelj...a koje nisu lepe...molim vas pomozite mi da nađem tetku
(slavica kovač Marinković, 06/07/2009 18:42)
Postovani,javljam se iz drustva za pomoc deci ometenoj u razvoju u Beloj Crkvi(u Banatu) posto cemo uskoro posetiti M.banju zelja nam je da obidjemo i upoznamo i manastir Ljubostinju. do sada smo sa decom obisli mnoge Svetinje kao sto je Zica,Studenica,Ostrog,Moraca,Lesje,Sv.Petku,Gornjak,Daibabe i jos predivnih svetih mesta. Zelja nam je da posetimo i Vas manastir.Interesuje nas da li bi se morali najaviti i da li mozemo sa grupom (ne velikom ,15.oro dece) da vas posetimo! Veliki pozdrav od clanova Drustva za pomoc MNRL iz B.Crkve.
(Milenkovic Sladjana, 24/04/2009 16:34)
Нажалост, венчање у Манастиру Љубостиња је од пре неколико година дозвољено само за парохијане Парохије љубостињске. Поздрав свима који воле овај манастир у чијој сам близини ја одрастао.
(Милош Милошевић - Шика, 23/03/2009 14:49)
Hocu da pozdravim moju tetu monahinju Anastasiju Ilik u manastiru Ljubostinja sestra moe majke,puno je vole Ane i Daniela iz Skoplja-Makedonije kao i svi ostali.Volim te tetico!
(Aneta Petrovska, 30/07/2008 00:33)
Hocu da pozdravim moju tetu monahinju Anastasiju Ilik u manastiru Ljubostinja sestra moe majke,puno je vole Ane i Daniela iz Skoplja-Makedonije kao i svi ostali.Volim te tetico!
(Aneta Petrovska, 30/07/2008 00:30)
da li znate da li se može venčati u manastiru Ljubostinja
(Alma Selimanović, 03/01/2008 15:36)

Relations
FENEK Monastery
Glossary
Monastery ARILJE
Monastery BANJSKA
Monastery BOGORODICA LJEVISKA
Monastery DECANI
Monastery GRACANICA
Monastery GRADAC
Monastery HILANDAR
Monastery KALENIC
Monastery LAZARICA
Monastery LJUBOSTINJA
Monastery MANASIJA
Monastery MILESEVA
Monastery MORACA
Monastery RAVANICA
Monastery SOPOCANI
Monastery STUDENICA
Monastery ZICA
PATRIARCHATE OF PEC
Serbian medieval art