Welcome
Home
Kontakt


Priroda

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Gejziri
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Priroda > Gejziri > Gejziri u Sijarinskoj banji
Gejziri u Sijarinskoj banji English
Jedini gejzir u kontinentalnoj Evropi nastao je oktobra 1954. godine, prilikom bušenja na levoj obali Banjske reke na 470 metara nadmorske visine, na dubini od devet metara, sa temperaturom od 71 stepen Celzijusa. Uz tutnjavu, pod pritiskom pare i gasova, izbio je prirodni termalni vodoskok sa mlazom od osam metara visine, prethodno izmešan sa hladnim podzemnim vodama. U Sijarinskoj banji postoji 26 termalnih izvora, od kojih 18 ima terapijsku vrednost: Glavni izvor, Izvor za inhalaciju, Mali gejzir, Rimski izvor, Borovac, Spas, Raj, Hisar, Jablanica, Zdravlje, Suzica, Snežnik...

Svi oni ne samo da su jedinstveni po svom nastanku i izgledu, već i po kolektivnim venčanjima svakog leta. 

Kad u Medveđi neko stane na „ludi kamen” odmah poželi da ode pod gejzir. U obližnjoj Sijarinskoj banji, čuvenoj po lekovitim vodama, svake godine u drugoj polovini jula počinju „Gejzirske noći” koje se završavaju 2. avgusta, na Svetog Iliju, velikim finalom – kolektivnim venčanjem mladih parova. Oni na ovom mestu imaju jedinstvenu priliku u Evropi ne samo da svečano zaplove u bračne vode, već i po prirodi stvari da te bračne vode budu – lekovite. Manifestacija „Gejzirske noći” ustanovljena je pre deset godina i kažu da donosi sreću mladama i mladoženjama koji na banjskom platou uz trubače i desetak hiljada gostiju izgovore sudbonosno „da” Duhoviti su primetili da je to zato što je i termalna voda koja izbija iz gejzira slična braku: topla i vruća, ali i uz poneki hladni mlaz. 

Jedan od najboljih poznavalaca Sijarinske banje, profesor dr Vukadin Ristić, napisao je u svojoj knjizi da vodoskok predstavlja veliku atrakciju za posetioce. „Njegov blagi šum, kakav proizvodi, utiče na smirivanje nerava. Pogled na njega u svitanju je veličanstven i čarobno lep. U jutarnjim sunčanim zracima biserne kapljice vodoskoka, kroz svoju igru, presijavaju se u raskošnim duginim bojama.”

Gejzir je deo grba opštine Medveđa. 2005. godine pored gejzira izgrađen je nov kompleks bazena za rekreaciju i terapiju. 

U Sijarinskoj banji postoji 26 izvora, od kojih 18 ima terapijsku vrednost: Glavni izvor, Izvor za inhalaciju, Mali gejzir, Rimski izvor, Borovac, Spas, Raj, Hisar, Jablanica, Zdravlje, Suzica, Snežnik... – Lekovite vode Sijarinske banje leče reumu, kožne i ginekološke bolesti, astmu i hronični bronhitis, stomačna i žučna oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, anemiju i šećernu bolest,  razne oblike neuroza i stanja lakše psihičke i fizičke iscrpljenosti. Banja je sve popularnija upravo zato što leči danas sve prisutnije „menadžerske” bolesti.
 
Još jedan kuriozitet: u Banji nikada nije bilo magle, a i vetrovi su retki jer je okružena gustom hrastovom i bukovom šumom koja je štiti od hladnih vazdušnih struja. Smeštena je na obalama reke Jablanice, u podnožju planine Goljak, na nadmorskoj visini od 520 metara. Okružena je niskim planinskim masivima od 700 do hiljadu metara, udaljena od Leskovca 50 kilometara, a od Medveđe desetak. Datira još iz rimskog doba, a ime je dobila po imenu sestre Justinijanove žene Teodore („seja” ili „sija” Irina) koja je gospodarila ovim krajem. Od pedesetih godina prošlog veka postala je jedna od najznačajnijih banja u Srbiji kada je i otkrivena većina današnjih termalnih izvora. – Gejzir je ono što Sijarinsku banju reprezentuje da bude prirodno čudo Srbije, a možda i više od toga, prirodno čudo i izvan njenih granica.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :FRU         1QH      
1 2    C    Y     TNT
BY4   WLY   LIK      
D M    O    9 J   LCF
E99         DXO      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Nema komentara

Slike