Welcome
Home
Kontakt


Priroda

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Jezera
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slika
Design by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Priroda > Jezera > Garaši
Garaši English
Dubina (m): 40
Nadmorska visina (m): 411m
Površina: 300ha

Jezero Garaši se nalazi u srcu Srbije, na planini Bukulji, 9 km, udaljeno od Arandjelovca na putu Arandjelovac - Belanovica - Ljig. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 411 m, i nastalo je 1974 god. pregradjivanjem rečice Bukulje i jos nekoliko njenih pritoka. Površina jezera je oko 300 ha, i sastoji se iz tri kraka: Milićevići, Lekići i Vrbe, koji su dobili nazive po potopljenim zaseocima sela Garaši u kojem se jezero i nalazi. Jezero karakterišu strme obale sa jedne i pristupačne plaže sa druge strane. Dno je najvećim delom tvrdo, ilovača, sa blagim kanjonima duz nekadasnjih rečnih tokova. Takodje su u odredjenim delovima prisutne platforme, koje su predmet jurnjave za mestom, na početku šaranske sezone.

U priobalnom delu, pri normalnom vodostaju, nalaze se potopljene vrzine i vrbe, koje predstavljaju pravi rudnik šarana i štuka. Prosečna dubina jezera je od 6 do 8 metara na mestima koja su pristupačna za pecanje, mada ima i mesta sa dubinom oko 2 metra, kao i onih sa dubinom oko 40 metara ( ispod kule, nedaleko od brane)
 
Riblji svet je raznolik. Od bele ribe prisutni su: klen, crvenperka, bodorka, krupatica, deverika (koja dostiže i do 3 kg.),babuška , a od plemenite šaran, som, smudj, stuka, amur, koji dostižu zavidne dimenzije. Najveci šaran Garaskog jezera je imao 22kg., som 46kg., amur 17 kg. a stuka drzi nezvanicni rekord jugoslavije sa primerkom od 19,6 kg. Pored ovih riba u jezeru se nalazi znatna populacija cverglana i sunčanice ( mora Amer da zase..) koji često izludjuju, kako starosedeoce, tako i novopridošle ribolovce koji ne poznaju načine zastite od napasnika.Načini ribolova zavise od vrste, a kako je dominantan lov šarana, karakteristični su dubinski sistemi . Kao mamac se najčesće koristi stari kuvani kukuruz i boili kuglice.Klen i babuska se love sistemima na plovak, mada na dubinku namenjenu šaranu dodju krupni primerci babuske. Grabljivice se love takodje čekanjem, mada zadnjih godina varalica polako preuzima primat. Problem za varalicare predstavlja zabrana upotrebe čamca, tako da stvarno najveštiji imaju izgleda na uspeh.
 
     čuvarska sluzba nije brojna iz prostog razloga sto su svi domaci ribolovci u isto vreme i čuvari , tako da su slučajevi kradje nezabelezeni ( sem zvanične tj. " u naučne svrhe" pred Sv. Nikolu u organizaciji predsednika društva, koji je tom prilikom jedva izvukao glavu pred ribolovcima koji su se za tili čas okupili!!) Godisnja dozvola je 24 EUR. u dinarskoj protivvrednosti , a dnevna 2,5 EUR. Kontrole su i više puta na dan, i svaki domaći ribolovac moze traziti dozvolu.
 
      Dolazak je iz pravca Beograda autoputem E-75 prema Mladenovcu, a odatle preko ustaničkog Orašca do Arandjelovca i Bukulje. Najbliža benzinska pumpa i ambulanta su u Arandjelovcu, a dosta dobro opremljena prodavnica nalazi se u centru sela Garaši, 2 km. od jezera.
 
      Treba napomenuti da ovde važe interne mere ribe, pa tako npr. minimalna dužina za štuku je 50 cm. umesto 30 cm. kao na ostalim vodama.

Pošaljite svoj komentar ili poruku

Vaš komentar će biti objavljen na ovoj stranici i automatski prosledjen njenom vlasniku, ali pre nego što ostavite komentar molimo vas da pročitate pravila komentarisanja:

Govor mržnje, raspirivanje rasne, nacionalne, seksualne i verske netrpeljivosti, uvrede, klevete i vulgarnosti nisu poželjni na ovim stranicama i moderator zadržava pravo da ih ne objavi.

Mišljenja i stavovi izneti u komentarima nisu mišljenja i stavovi Info-Tours.NET-a.

Izvinjavamo se posetiocima portala Info-Tours.NET što smo zbog čestih hakerskih napada morali da uvedemo sistem zaštite sa sigurnosnim kodom.

 
Vaše ime i prezime * :
E-mail * :
Komentar * :

Molimo vas upišite zbir * :YAM         DTA      
J L    U      7   4CH
TLC   CYB   LL8      
J X    8      6   LNY
8GA         PGR      
Polja obeležena crvenom zvezdicom (*) su obavezna.
 
Vaši komentari:
Ja idem cesto na jezero, koje nije daleko od moje kuce posto zivim u Arandjelovcu, pecam iskljucivo sarana, u lekicima, to je jedan krak ove divne i prelepe vodojaze, pecam na boili, najcessce tuti-fruti, i ulovi su veoma cesti, a ponekad i rekordni,.ovoga leta sam upecao sana od 6.5 kg.kojih ima malo.pozdrav od strasnog ribolovca nemanje. i ovom prilikom pozdravljam MILOSA LALU.takodje pecarosa, sa iskustvom od preko 50 godina...BISTRO
(Nemanja Stojanovic, 19.03.2009. 16:47)
Ja zivim u Arandjelovcu, i veoma cesto idem na jezero da pecam.Najcesce pecam deveriku i belu ribu koje ima dosta,samo ona, ponekad nemoze dobro da se peca zbog CVERGLANA kojih ima strasno mnogo.Na jezeru je krivolov zastupljen u velikoj meri, treba pojacati kontrole,i povecati kazne za one koji prekrsavaju pravila.pozdrav iz Arandjelovca BISTRO!!!
(Bojan Jovanovic, 15.03.2009. 12:11)
Pozdrav ljubiteljima jezera Garaši, pozdravljam napore očuvanja prirode. Ja jesam ribolovac ali ovog puta bi posetio vaše jezero iz čisto turističkih razloga, do sada nisam dolazio iako je to relativno blizu Beogradu. Interesuje me da li je dozvoljena upotreba čamaca, kanua ili kajaka, u čisto rekreativne svrhe. Pozdrav iz Beograd
(Predrag Janković, 14.02.2009. 17:58)
Garase kao i velika vecina nasih jezera ima problem, jer oni koji bi trebalo da krivolov, mreze, "grabuljanje" i slicno . Su glavni akteri toga
(Miloje Savic, 21.01.2008. 22:44)
Postovani, Kao strastven musicar i varalicar rado bih zabranio ribolov na ovoj divnoj vodi na kojoj sam proveo dobar deo svog detinjstva. Riba se krade vrsama i mrezama. Krivolovci su upravo oni koji imaju punu nadleznost u kontroli jezera. Sarandzije za sobom ostavljaju deponije i septicke jame u slivu jezera, sa kog0 se voda koristi u pijece svrhe, pa svake godine belezimo previsoku koncentraciju mangana ecs . Klen koji se skoro oporavio odnosi se sa jezera u dimenzijama 10-15 cm. Krade se stuka i ispod 20 cm. Nivo kulutre je na najnizem stupnju pa samim tim i stanje na vodi u svakom pogledu. Licno se zalazem za permanentnu zabranu ribolova na ovoj vodi iz navednih razloga, mada je par recenica premalo za projektovanje objektivne slike o realnom stanju stvari. Srdacan pozdrav, BISTRO !
(Jovica Miletic, 24.02.2007. 19:19)
Zamolio bi vas da mi odgovorite dali mogu na nadjem smjestaj u samoj blizini jezera, jer sam invalid i ne mogu da se bas najbolje krecem. Zivim u njemackoj a kod vas bi dosao na jedan mali odmor od 14 dana. Moja velika ljubav je pecanje pa mi samo takav odmor odgovara. Za vas odgovor se unaprijed zahvaljujem Spostovanjem Branko
(Branko Mrkonja, 04.12.2006. 11:08)

Slike