Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - Globalna ekonomija je u opasnosti od recesije
Globalna ekonomija je u opasnosti od recesije
Svetska banka upozorila da je globalna ekonomija u opasnosti od recesije Svetska ekonomija bi mogla da se, vođena sporijim ekonomskim rastom u SAD, Evropi i Kini, "opasno približi" recesiji, upozorila je Svetska banka u svom godišnjem izveštaju u kome je prepolovila svoju prognozu globalnog rasta na 1,7 odsto sa prethodne prognoze od tri odsto... Autor:Beta/AP

Ukoliko se ta prognoza ispostavila tačnom, bila bi to treći naslabiji godišnji rast u toku tri decenije, posle dubokih recesija koje su bile rezultat globalne finansijske krize 2008. i pandemije 2020. godine.

Iako bi SAD ove godine mogle da izbegnu recesiju, Svetska banka predvidja da će američka ekonomija ostvariti rast od 0,5 odsto i da će slab rast na globalnom novou verovatno predstavljati još jednu prepreku za američke kompanije i potrošače, pored visokih cena i većih kamata.

Na SAD bi takodje mogli da utiču poremećaji u lancu snabdevanja ako nastavi da raste broj novih infekcija korona virusom ili se rat u Ukrajini pogorša.

Evropa, koja je dugo bila veliki izvoznik u Kinu, će verovatno osetiti slabljenje kineske ekonomije.

U saopštenju Svetske banke se navodi da će rastuće kamatne stope u razvijenim ekonomijama poput SAD i država u Evropi privući investicioni kapital iz siromašnijih zemalja koji bi mogao da utiče na domaće investicije.

Istovremeno će te visoke kamatne stope usporiti rast u razvijenim država tokom perida visokih cena zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Uticaj globalnog pada posebno bi uticao na siromašnije države u oblastima kao što je Saharska Afrika, gde Svetska banka predvidja da će prihod po glavi stanovnika porasti za samo 1,2 odsto u 2023. i 2024. godini.

To bi bio tako mali rast da bi stope siromaštva mogle da porastu.