Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - Legat Petra Lubarde: nova izložba
Legat Petra Lubarde: nova izložba
 Kuća legata i JU Muzeji i galerije – Nikšić upućuju poziv na svečano otvaranje izložbe „Korespondencije: crteži Ilije Šobajića”, koja će biti upriličena u četvrtak, 19. januara, sa početkom u 13 časova, u Legatu Petra Lubarde (Iličićeva 1)... Izvor: K. Legata

Na izložbi  će biti predstavljeno 20 crteža manjeg i srednjeg formata iz različitih faza stvaralaštva Ilije Šobajića – od akademskih studija do poznih radova. 

Ideja povezivanja Petra Lubarde i Ilije Šobajića leži u činjenici  da je Petar Lubarda za vreme svog boravka na beogradskoj Umetničkoj školi, bio učenik Ilije Šobajića na predmetu večernji akt.  Međutim relacija se ne ogleda samo u toj ravni profesor – učenik. Iako je generacijski jaz između ova dva stvaraoca uslovio nepremostive razlike u pristupu, doživljaju i interpretaciji umetnosti, postoje određene komponente koje spajaju ova dva montanjara. 

Premda dijametralno suprotnih propozicija, jednako su bili nepokolebljivi i beskompromisni. Šobajić, crtač vešte i mirne ruke, akademsko-klasičarske provenijencije, i Lubarda ekspresionist duboke slikarske promišljenosti, veoma bogate poetike, idejno-tematski su bliži neko što se to da naslutiti. Duhovna podloga oba stvaraoca prožeta je Crnom Gorom, preciznije njenom geografijom, istorijom, legendom i poezijom. Šobajić nam upotpunjuje sliku o Lubardi, o poreklu njegove poetičnosti tj. njegove misaone orijentisanosti. (iz teksta autora) 

Crteži Ilije Šobajića biće izloženi u Legatu Petra Lubarde do 29. marta, a posetioce u ovom periodu očekuju i stručna vođenja kroz izložbu. 

Autor izložbe je Luka Đukanović, istoričar umetnosti–kustos. 

 S poštovanjem,

>>>>>>>>>>>>>

Ivana Guslarević

Saradnica za odnose s javnošću

t. +381 11 7700-299, 7700-320

m. +381652271212, +381668081999

PR_kucalegata@kucalegata.org

ivana.guslarevic@kucalegata.org
www.kucalegata.org