Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - Otvaranje izložbe ISPRIČANA NEPRIČAVA
Otvaranje izložbe ISPRIČANA NEPRIČAVA
Pozivamo Vas na otvaranje izložbe ISPRIČANA NEPRIČAVA Povodom sto godina rođenja pisca Borislava Mihajlovića Mihiza (1922 - 1997) i slikara Miodraga Miće Popovića (1923 - 1996) Muzej Vuka i Dositeja Utorak 28. februar, 13 časova.. Izvor: Narodni muzej Srbije

Povodom obeležavanja Dana Muzeja Vuka i Dositeja, u utorak, 28. februara  u 13 časova otvara se izložba „Ispričana Nepričava: povodom sto godina od rođenja pisca Borislava Mihajlovića Mihiza (1922 - 1997) i slikara Miodraga Miće Popovića (1923 - 1996)“.

Izložbu i prateću publikaciju realizovali su muzejski savetnici Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja Srbije, Eliana Gavrilović i Miodrag Tomić, imajući u vidu pre svega istorijsko vreme i okolnosti u kojima su na svojstven način, Popović -  vizuelnim izrazom a Mihiz - pisanom rečju, obeležili izuzetno stvaralaštvo i dragoceno prijateljstvo.

Pre sedam decenija otvaranjem izložbe slika Selo Nepričava  predstavljeni su radovi mladog slikara Miće Popovića. Bila je to prva gostujuća izložba u novoosnovanom Muzeju Vuka i Dositeja, u kojem je mladi pisac, esejista i budući kritičar Mihiz, bio kustos asistent.  Izložbu je otvorio upravnik Muzeja, Đuro Gavela, a javnosti se obratio i Mihiz, koji je, tom prilikom, za stvaralaštvo svog prijatelja i kuma, između ostalog, rekao da „Mića slika zemlju Srbiju plemenitim spojem najboljih naših likovnih tradicija i duhom moderne slikarske umetnosti.“ Životni putevi ove dvojice znamenitih umetnika i mislilaca  bili su neprekidno povezani  više od pola veka. Zbližila ih je ne samo ideja da „svoju mladost ne prožive pognute glave i nemušto” (M. Popović), već i hrabrost da se u svojim dvadesetim godinama odupru nametnutoj estetici u umetnosti.

Izložbom i pratećom publikacijom Ispričana Nepričava: povodom sto godina od rođenja pisca Borislava Mihajlovića Mihiza (1922 - 1997) i slikara Miodraga Miće Popovića (1923 - 1996)  obuhvaćeni su rani radovi Miće Popovića, nastalih pedesetih i šezdesetih godina iz Zbirke jugoslovenskog slikarstva 20. veka Narodnog muzeja Srbije, Likovne zbirke Muzeja Vuka i Dositeja, Stalne postavke slika Miće  Popovića i Vere Božičković Popović, pri Centru za kulturu „Vuk Karadžić“, Loznica, Srpske čitaonice u Irigu, kolekcije porodice Popović i zaostavštine Borislava Mihajlovića Mihiza.

Publika će moći da vidi izložbu do 30. aprila.

Pozivnica je u prilogu.

Reprodukcije se nalaze na linku: https://we.tl/t-yAdNRDMa89

Srdačan pozdrav,
Marija Đorđević
PR
Odeljenje za rad sa publikom i odnose s javnošću
Narodni muzej Srbije
Trg Republike 1a
Beograd
-------
mob. (+381) 60/8075066
tel. (+381) 11/3306053
www.narodnimuzej.rs