Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - NASA: Ako smrtonosna solarna oluja krene ka Zemlji, to ćemo znati za pola sata
NASA: Ako smrtonosna solarna oluja krene ka Zemlji, to ćemo znati za pola sata
Već neko vreme se priča o tome da se Sunce približava svom solarnom maksimumu, odnosno da svakim danom postaje sve aktivnije. Na svu sreću, do sada je ka nama slalo samo solarne oluje koje su u najgorem slučaju izazivale smetnje u komunikaciji, uticale na električnu mrežu i koje su u nekoj meri uspevale da oštete satelite. Ali šta ako naša zvezda izbaci baklju koja može izazvati atmosferske poremećaje i na neki način uticati na život na Zemlji.... Autor: Stefan Simonović

Koliko su solarne oluje opasne?

Solarne oluje emituju velike rafale elektromagnetnog zračenja: rendgenske zrake, ultraljubičasto zračenje, vidljivu svetlost i radio talase. Energija koju emituje solarna oluja je više od milion puta veća od energije od vulkanske eksplozije na Zemlji.

 Pročitajte još

 

Naučnici dele solarne baklje u pet klasa od kojih je svaka 10 puta snažnija od prethodne: A, B, C, M i X.

Najmoćnije baklje X klase mogu da proizvedu istu količinu energije kao milijardu vodoničnih bombi.

Foto:shutterstock

Do sada nije zabeleženo da je Sunce proizvelo bljesak koji bi mogao da uništi sav život na Zemlji. Čak i najmoćnija geomagnetna oluja u istoriji, poznatija kao Karingtov događaj iz 1859, nije imala značajan uticaj na zdravlje ljudi i drugih živih bića.

Međutim, naučnici upozoravaju da se rizik od tako razornih solarnih oluja povećava kako se naša zvezda približava svom solarnom maksimumu.

30 minuta alarm

Kako bi saznali šta možemo da uradimo u slučaju takvog događaja i koliko imamo vremena da reagujemo, naučnici iz NASA su pomoću novog modela veštačke inteligencije razvili sisteme ranog upozorenja, piše ‘Universe Today’.

Iz NASA kažu da bi ovaj sistem mogao da nas obavesti oko pola sata pre nego što potencijalno razorna solarna oluja pogodi neko područje.

 

Ne propustite

 
Ovo upozorenje bi moglo da „kupi“ dovoljno vremena zemljama da se spreme za ozbiljne posledice koje ove oluje mogu imati na kritične del infrastrukture.

Model koji NASA naziva „DAGGER“ može brzo i precizno da predvidi geomagnetne poremećaje širom sveta. Novi sistem je prvi koji kombinuje brzu analizu veštačke inteligencije, sa stvarnim merenjima iz svemira kako bi se dala tačna predviđanja.

 Prethodni modeli predviđanja, koji nisu radili uz pomoć veštačke inteligencije, davali su upozorenja prekasno, što „DAGGER“ čini značajnim korakom napred u predviđanju i pravovremenoj reakciji na opasnosti od jakih solarnih oluja.