Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Najave - Izložba „Lubarda – Jedna priča“
Izložba „Lubarda – Jedna priča“
U Gornjem Milanovcu Izložba „Lubarda – Jedna priča“ biće svečano otvorena u Kulturnom centru „Mija Aleksić“ u Gornjem Milanovcu, 6. septembra u 13 časova i trajaće do 14. oktobra 2023... Izvor: Muzej Jugoslavije

Petar Lubarda je bio jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 20. veka. Izgradio je karakterističan realistički izraz otkriven domaćoj publici na samostalnim izložbama u Beogradu. Bio je zapažen i na evropskoj i svetskoj sceni, gde je nagrađivan međunarodnim priznanjima u Parizu, Hagu, Sao Paolu, Tokiju, Njujorku, Kalkuti, Beču i mnogim drugim.

Prepoznatljive konstante u veoma bogatom Lubardinom opusu ostaju dramska interpretacija sadržaja i oslanjanja na sadržaje realnog sveta.

Postavku čine dela autora koja nisu deo stalne postavke u Legatu Petra Lubarde, niti su izlagana u ovom obimu, dela iz umetničke zbirke Doma Vojske Srbije upotpunjena odabranim delima iz fonda Muzeja Jugoslavije, koja su data na poklon predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.

Pored slika i crteža na izložbi će se naći i arhivska foto-građa Kuće legata,  do sada nepoznata javnosti, foto-arhiva Doma JNA, sada Medija centra „Odbrana”. 

Autorski tim ove jedinstvene izložbe čine kustoskinje Jelena Knežević iz Medija centra „Odbrana”, Dina Pavić iz „Kuće legata“ i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije, dok je za vizuelni identitet kataloga i izložbe zadužena Aleksandra Kapor iz Medija centra „Odbrana.

Tokom trajanja izložbe biće organizovana i autorska vođenja o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.