Welcome
Home
Kontakt


Srednjevekovni manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Raška Škola
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Srednjevekovni manastiri > Raška Škola
Manastir ARILJE
Crkva Svetog Ahilija u Arilju zadužbina je kralja Dragutina Nemanjića, podignuta krajem XIII veka. Po svojim odlikama pripada raškom stilu ali je srazmere čine jedinstvenom, pa se može reći da se nalazi na razvojnom putu koji polazi od Mileševe a završava se velelepnom crkvom manastira Dečani.

Manastir BANJSKA
Manastir Banjska nalazi se na rečici Banjskoj u blizini Kosovske Mitrovice i zadužbina je najvećeg srpskog ktitora, kralja Milutina. Manastir posvećen Svetom Stefanu izgrađen je početkom XIV veka po uzoru na Studenicu, sa namerom da bude mauzolej kralja Milutina.

Manastir DEČANI
Manastir Visoki Dečani, posvećen Hristu Pantokratoru, zadužbina je kralja Stefana Dečanskog i podignut je početkom XIV veka. Tokom burnih vekova njene istorije bila je jedan od najvećih duhovnih, kulturnih i umetničkih centara. Crkva predstavlja najveći ocuvani srednjevekovni spomenik na Balkanu sa impresivnim fresko slikarstvom kasno-vizantijskog stila.

Manastir ĐURĐEVI STUPOVI
Manastir Đurđevi stupovi, u blizini Novog Pazara, zadužbina je Stefana Nemanje, podignuta krajem XII veka. Crkva Svetog Đorđa u okviru manastirskog kompleksa jedno je od najlepših ostvarenja raške stilske škole, nastale kao spoj romaničkog i vizantijskog arhitektonskog stila.

Manastir GRADAC
Manastir Gradac nalzi se na padinama planine Golije i zadužbina je kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I. Osnovan je krajem XIII veka i predstavlja spomenik od neprocenjive vrednosti jer odražava obrazovanje i sklonosti kraljice Jelene i njenu privrženost kako pravoslavnoj tako i katoličkoj crkvi.

Manastir MILEŠEVA
Manastir Mileševa nalazi se u blizini Prijepolja, podignut oko 1219. kao porodični mauzolej kraljevića Vladislava, sina Stefana Prvovenčanog. Vladislav je 1236. godine u Mileševu preneo mošti svetog Save iz Trnova što je uticalo da Mileševa postane jedan od najznačajnihih duhovnih i hodočasničkih centara.

Manastir MORAČA
Manastir Morača nalazi se u dolini reke Morače u centralnoj Crnoj Gori. Hram je podigao Vukan, Nemanjin sin, 1252.godine, a po svojim odlikama pripada zrelom raškom stilu.

Manastir SOPOĆANI
Manastir Sopoćani se nalazi u blizini izvora reke Raške, u oblasti starog Rasa, i zadužbina je kralja Uroša I, najmlađeg sina Stefana Prvovenčanog. Hram je podignut   sredinom XIII veka kao porodični mauzolej i posvećen je Svetoj Trojici. Eksterijer crkve je u potpunosti romanički ali se u unutrašnjosti nalaze vrhunska ostvarenja vizantijskog fresko-slikarstva.

Manastir STUDENICA
Manastir Studenica nalazi se u blizini Kraljeva i jedan je od najuglednijih srpskih hramova, često nazivan „majkom svih crkava“. Manastir je zadužbina Stefana Nemanje, izgrađen krajem XII veka i posvećen Uspenju Bogorodice. Glavna manastirska crkva posvećena je Bogorodici Evergetidi, izgrađena u raškom stilu.

Manastir ŽIČA
Žička crkva, posvećena Hristovom Vaznesenju,nalazi se u blizini Kraljeva. Zadužbina je Stefana Prvovenčanog, podignuta početkom XII veka. Veliku ugled Žiča je imala jer je podignuta kao krunidbena crkva i u njoj je od 1220. godine bilo središte novoosnovane srpske arhiepiskopije.

PEĆKA PARTIJARŠIJA
Manastirski kompleks Pećke Partijaršije sastoji se iz tri hrama, crkve Svetih Apostola iz XIII veka i crkve Svetog Dimitrija i Bogorodice Odigitrije i XIV veka. Osnivači manastira bili su prvi srpski arhiepiskop Sava i njegov naslednik Arsenije, po uzoru na velike hrišćanske hramove u Palestini. Od 1346. godine, kada je manastir postao sedište srpske partijaršije on će biti duhovni, kulturni i umetnički centar srpske države i tokom srenjeg veka i tokom turske vlasti.