Welcome
Home
Kontakt


Srednjevekovni manastiri

PRETRAGA
Unutar
Kategorije Moravska Škola
Svih kategorija
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Kultura > Manastiri > Srednjevekovni manastiri > Moravska Škola
Manastir KALENIĆ
Manastir Kalenić je podignut početkom XIV veka kao zadužbina protovestijara Bogdana, njegove žene Milice i brata Petra. Arhitektura moravskog stila sa efektima ornamentalnog i slikovitog doživela je svoju kulminaciju u manastirskoj crkvi posvećenoj Vavedenju.

Manastir LAZARICA
Lazarica je dvorska crkva kneza Lazara, koju je on podigao u Kruševcu 1377. godine, i sa Lazarevom grobnom crkvom Ravanicom predtavlja početak moravske škole, poslednjeg stila srpske srednjevekovne arhitekture.

Manastir LJUBOSTINJA
Manastir Ljubostinja posvećen Uspenju Bogorodice zadužbina je kneginje Milice podignuta je pre 1389. godine, a kneginja se posle kosovske bitke tu i zamonašila. Prema legendi, manastir je podignut na mestu gde je Milica prvi put videla Lazara, na dan Svetog Lazara, gde se prvobitno nalazia kapela Svetog Stefana. Glavna manastirska crkva po sveim odlikama pripada moravskoj grupi spomenika.

Manastir MANASIJA
Manastir Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića, podignut i oslikan početkom XV veka. Manastir je bio jedan od najznačajnijih kulturnih centara jer je u njemu bila čuvena Resavska škola koja se bavila književnim i prepisivačkim radom tokom XV i XVI veka.

Manastir RAVANICA
Manastir Ravanicu osnovao je knez Lazar krajem XIV veka. Posle kosovske bitke i Lazareve smrti njegove mošti su prenešene u Ravanicu koja postaje mesto hodočašća i mesto kulta kneza Lazara. To je bio i jedan od razloga sto je upravo Ravanica postala kulturni centar, u kome se negovalo i usmeno i pismeno stvaralaštvo pa je najveći broj poznatih pesama o Kosovu i kosvskim junacima nastao upravo u ovom manastiru.