Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > PALJENJEM BADNJAKA OBELEŽEN BADNJI DAN
PALJENJEM BADNJAKA OBELEŽEN BADNJI DAN | 07.01.2017.
Tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom pravoslavni vernici obeležavaju Badnji dan... Izvor:Tanjug

PALJENJEM BADNJAKA OBELEŽEN BADNJI DAN

Patrijarh srpski Irinej predvodio je tradicionalno osveštavanje i paljenje badnjaka ispred Hrama Svetog Save, kao i liturgiju u kripti hrama poručujući okupljenima da se polaže sveto drvo koje je nagoveštavalo onoga koji će doći - Spasitelja.

''Paljenje badnjaka je drevni običaj uoči Božića, najvećeg praznika'', rekao je patrijarh okupljenima čestitajući im Badnji dan i Božić.

On je naveo da smo, kao narod, kroz paljenje badnjaka čuvali veru.

Taj običaj, koji smo primili od naših predaka, i ostavljamo onima koji dolaze, obijasnio je patrij arh.

''Nalažemo čvrsto i jako drvo koje razvija veliku toplotu, a sve to je božiji simbol osvetljenja i zagrevanja Duhom svetim. Na ovaj način izražavamo našu veru i predanje koje je nasleđeno'', rekao je patrijarh.

Kako je rekao, neka se unošenjem badnjaka u naše domove, ali pre svega u naša srca, useli i Gospod.

''Molimo se Gospodu da naša srca i nase duše budu Vitlejem duhovni u kome se rađa i obitava Gospod. Neka Gospod blagoslovi sve vas prisutne, naš narod koji pati i strada, ali ima nadu da ga Gospod neće ostaviti. I neće nas ostaviti sve dotle dok ga nosimo u našim srcima i idemo putem njegovim'', poručio je patrijarh.

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić uneo je danas, sa saradnicima, badnjak u Predsedništvo i poželeo građanima Srbije srećan Badnji dan i Božić, te izrazio žaljenje što nije imao priliku da na ovaj dan bude sa Srbima na Kosovu i Metohiji.

''Svim građanima Srbije poželeo bih srećan Badnji dan, kao dan u očekivanju najradosnijeg hrišćanskog praznika, kao neraskidivu vezi sa Božićem, a istovremeno vezu koju čini između nas Srba i hrišćanstva koje smo prihvatili i ugradili deo svojih starih običaja u kojima je jedan Badnjak, simbol snage", naglasio je Nikolić koji će, kako je najavljeno, sutra prisustvovati božićnoj liturgiji u Sabornoj crkvi.

Prema njegovim rečima, ovo je dan mira, a da bi zaistao bio mir božiji moramo da se pomirimo sa onima sa kojima nismo u dobrim odnosima.

Badnji dan obeležen je i u beogradskoj kasarni „Banjica-2" gde je, nakon božićne litije, upriličeno i osveštavanje i nalaganje badnjaka.

Litiju je predvodio vladika šumadijski i vojni Jovan, a prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji rade u kasarni „Banjica-2".

Badnji dan, na sličan način, obeležava se danas i u drugim kasarnama Vojske Srbije.

Tradicionalnim paljenjem badnjaka ispred Kraljevskog dvora Badnji dan je obeležio i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicom.

Princ Aleksandar, koji je na Badnje jutro sekao badnjak, još jednom je pozvao građane Srbije i Republike Srpske da u 2017. godini nastoje da što više vremena provode sa svojim porodicama i poželeo da ih u svemu prate zdravlje i sreća.

U saopštenju se navodi da će princ Aleksandar sa suprugom na Božić prisustvovati liturgiji u Sabornoj crkvi, nakon čega će princeza Katarina posetiti dečije bolnice u Beogradu kako bi mališanima koji se trenutno nalaze u njima podelila poklone i ulepšala im Božić.

Osveštavanjem i paljenjem badnjaka Badnji dan obeležile su i beogradske opštine Vračar, Zvezdara, a paljenje badnjaka organizovano je i na Kalemegdanu ispred Crkve Ružica...

Nekoliko hiljada vernika Jagodine i okolnih sela, po veoma hladnom vremenu, prisustovalo je veceraš liturgijama u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, Svetog arhangela Mihajla i Svete Petke Paraskeve u ovom gradu i ceremoniji paljenja badnjaka u portama ovih crkava.

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje ukrug prostorije u kojoj se postavlja posna večera.

Na Badnji dan se služi liturgija Svetog Vasilja Velikog.

Božić po Julijansk om kalendaru, pored Srpske, slave i Ruska, Jermenska crkva, Sveta Gora i jedan deo Koptske crkve.