Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Društvo i privreda
Društvo i privreda | 13.04.2017.
Šta i kako radi za praznike... Preuzeto 2,5 mil. Koverata za nagradnu igru; I PKS upozorava: kombi ne može da vozi putnike…Razni izvori

PREUZETO 2,5 MIL. KOVERATA ZA NAGRADNU IGRU
Izvor:Tanjug
Beograd -- Građani Srbije su od 1. februara do danas na šalterima pošta preuzeli 2.495.680 besplatnih namenskih koverata za nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi".

Za učešće u igri, poslali su ukupno 837.871 koverata sa fiskalnim računima ili slipovima, navodi se u saopštenju preduzeće "Pošta Srbije".

Preduzeće "Pošta Srbije" je do sada odštampalo i distribuiralo u više od 1.500 svojih poslovnica širom Srbije ukupno 3.485.000 jednoobraznih namenskih koverata za nagradnu igru.


ŠTA I KAKO RADI ZA PRAZNIKE?
Izvor:Beta
Prodavnice najvećih trgovinskih lanaca u Srbiji imaće uobičajeno radno vreme za predstojeće praznike, 15. i 16. februara.

Prodajni objekti Idea, Roda i Merkator, Univereksport i Maksi radiće po redovnom radnom vremenu.

Sekretarijat za privredu Beograda saopštio je da u sredu, 15. februara, na Dan državnosti Srbije, dežurne prodavnice mogu biti zatvorene, dok 14. februara moraju da rade najmanje od 9.00 do 18.00 časova.

Dežurne prodavnice uglavnom prehrambene robe, kao što su hipermarketi, supermarketi i mini marketi, u četvrtak, 16. februara, moraju da rade najmanje od 9.00 do 12.00 časova, navodi se u saopštenju.

Na državni praznik 15. i 16. februara, mogu biti zatvoreni nespecijalizovani prodajni objekti za trgovinu neprehrambenom robom na malo i posebni trgovinski formati.


I PKS UPOZORAVA: KOMBI NE MOŽE DA VOZI PUTNIKE
Izvor:Tanjug
Prevoz putnika u drumskom saobraćaju ne može se obavljati kombijima, saopštila je PKS.

Novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju štiti interese korisnika prevoza, prvenstveno sa aspekta njihove bezbednosti i suzbijanja nelegalnog obavljanja javnog prevoza putnika, saopštila je Privredna komora Srbije, navodeći da se kombijima ta delatnost ne može obavljati.

Smanjenje nelojalne konkurencije i sivog tržišta jedan je od prioriteta Vlade i PKS, saopštava PKS i navodi da taj zakon, cija je primena počela 12. februara, propisuje da se javni linijski i vanlinijski prevoz putnika može obavljati isključivo autobusom.

Dodaje se da svi domaći i evropski propisi, koji se odnose na delatnost javnog prevoza putnika, podrazumevaju vozila kategorije M2 i M3, odnosno autobuse koji imaju više od devet mesta za sedenje, uključujući i mesto za vozača, te da u skladu sa tim, kombi vozila koja imaju osam mesta za putnike i jedno za vozača kategorišu se kao putnička vozila i ne mogu obavljati delatnost javnog prevoza putnika.

PKS navodi da član 13 novog zakona precizira šta podrazumeva nelegalan prevoz putnika, te da je stupio na snagu još u avgustu 2015. godine.

Kada je reč o linijskom međumesnom prevozu putnika, postoji oko 200 prevozničkih preduzeća sa registrovanim redovima vožnj e, u međunarodnom prevozu taj broj je oko 120, dok je na teritoriji Srbije registrovano oko 9.000 autobusa.

Odredbe novog zakona, kako objašnjava PKS, potpuno su usaglašene sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, Zakonom o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima i pratećim podzakonskim aktima.

Zakon predviđa i uvođenje licenci na osnovu poslovnog ugleda, finansijske sposobnosti, profesionalne osposobljenosti, kapaciteta i kvaliteta voznog parka, a PKS navodi da je u sektor putničkog saobraćaja godinama investirano kako bi se ova delatnost uredila i efikasno poslovala na tržištu, poštujući domaće i međunarodne propise.

Prevoznici, dodaje se, koji se u skladu sa važećim zakonskim aktima, bave prevozom putnika, organizovani su u Udruženju za saobraćaj PKS u Grupaciji za prevoz putnika u drumskom saobraćaju i autobuske stanice koja nastoji da doprinese stvaranju dobrog poslovnog ambijenta, u skladu sa zakonom, kako bi se uveo red na tržištu i povećala bezbednost i kvalitet usluge prevoza.

PKS planira da u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture organizuje sednicu prevoznika drumskog saobraćaja na kojoj će biti predstavljene sve novine zakona.