Welcome
Home
Kontakt


KATEGORIJE

PRETRAGA
Pronadji
sve reči
bilo koju reč
kompletnu frazu
Prikaži


Bez slikaDesign by Art4m 2005.
Copyright © Info-Tours.NET 2005.
Home > Vesti > Vesti iz ekonomije, društva i privrede
Vesti iz ekonomije, društva i privrede | 13.04.2017.
Srbi, spremite se, cena goriva opet skače; Bg: naplatna rampa sa 23 trake, 40% veća moć; Iz Niša bilo koja avio-linija za 10 EUR; Burek u papiru nije što i burek u tanjiru?; Bg: niče novi bulevar, u najavi problem za građane… Razni izvori

SRBI, SPREMITE SE, CENA GORIVA OPET SKAČE
Izvor:Tanjug

Beograd -- Porast cene sirove nafte na svetskom tržištu od 23. marta, koji je do 11. aprila iznosio 11,2 odsto, neće dovesti do dramatičnog povećanja cene goriva u Srbiji

To je rekao generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

On je Tanjugu kazao da se trend rasta cene sirove nafte Brent sa 50,56 dolara po barelu, kolika je bila cena 23. marta, na 56,23 dolara koliko je juče zabeleženo, u Srbiji tek osetilo prethodih sedam dana kada je gorivo na pumpama poskupelo za dinar do 1,5 dinara po litru i da se za toliko može očekivati da cene porastu narednih nedelju dana.

"Porast cene sirove nafte će se sigurno odraziti na cene na pumpama u narednih nedelju dana u Srbiji, ali ne govorimo o nekim dramatičnim promenama, već najviše za dva do tri odsto", rekao je Mićović.

Prema njegovim rečima, ukoliko cene sirove nafte u narednom periodu budu išle naniže, cene goriva na pumpama u Srbiji će takođe ići nadole, jer, kako je naglasio, u Srbiji postoji dosta snažna tržišna konkurencija i niko sebi ne može da dozvoli da drži cene na visokom nivou i time smanji prodaju na svojim benzinskim stanicama.

"Tržišna konkurenc ija sve to dovodi na svoje mesto", rekao je Mićović.

On je naveo da je tržište Srbije kao i sva tržišta u Evropi pod uticajem međunarodnog kretanja cene na svetskom tržištu nafte i da ih je nemoguće izolovati od tih uticaja.

Prema njegovim rečima, nemoguće je predvideti kako će se kretati cena sirove nafte i da li će trend rasta biti nastavljen.

On je podsetio da je maloprodajna cena naftnih derivata u Srbiji sačinjena od dva dela, odnosno od cene koja pripada kompanijama i dela koji država zahvata, a koji je 55 odsto i koji ide direktno u budžet i na njega kretanje cene nafte na svetskom tržištu ne utiče.

"Na preostali deo od 45 odsto utiče kretanje cena nafte na svetskom tržištu, ali kada pričamo o povećanju cene sirove nafte od 10 odsto, nikako ne možemo da govorimo o povećanju cene derivata za taj isti procenat, on je uvek daleko manji, kao što se i kod smanjenja cene nafte za 100 ods to nije desio pad cene goriva za isti taj procenat", rekao je Mićović.

 

BG: NAPLATNA RAMPA SA 23 TRAKE, 40% VEĆA MOĆ
Izvor:Tanjug

Beograd -- Nova naplatna rampa "Beograd" na autoputu kod Vrčina biti puštena sutra, u četvrtak, u rad u prisustvu premijera Aleksandra Vučića.

Naplatna rampa ima 23 propusne trake i 22 saobraćajna ostrva i zameniće "Bubanj Potok" koji ima 15 traka.

Planirana propusna moć nove naplatne stanice biće veća do 40 odsto.

Reč je o projektu izmeštanja postojeće naplatne stanice "Bubanj Potok" zbog ukrštanja obilaznice oko Beograda sa autoputem Beograd - Niš. Rampa "Bubanj Potok" će biti demontirana.

Otvaranju kompleksa moderne čeone naplatne rampe kod Vrčina prisustvovaće i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Naplatna rampa "Beograd" u zoni izlaza ima 14 traka, a zona ulaza šest traka i tri reverzibilne trake.

Vrednost radova je 1,74 milijardi dinara bez PDV-a, izvođači su bili preduzeća Sstrabag, Vojvodinaput i PZP Zaječar.

Upravni objekat naplatne stanice je smešten na pasareli iznad platoa za naplatu putarine.

Pored saobraćajnog platoa smešten je parking za putnička vozila (službeni) sa 75 mesta, kao i parking sa 17 mesta za havarisana vozila. Tu se nalazi i baza za održavanje autoputa.

Na naplatnoj stanici je instalirano 70 kamera u HD rezoluciji, od kojih je 50 instalirano na saobraćajnom platou, a preostalih 20 u zoni baze za održavanje puteva.

Za usmeravanje i vođenje saobraćaja u zoni naplatne stanice pored primene standardnih znakona primenjeni su i specijalni saobraćajni znakovi, to jest LED informativni displeji sa "natpisom" i LED informativni displeji sa promenjivim simbolima.

 

IZ NIŠA BILO KOJA AVIO-LINIJA ZA 10 EUR
Izvor:Beta

Niš -- Irska avio-kompanija Rajan er prevezla je 50.000 putnika s niškog aerodroma od septembra, kada je uveden prvi let te kompanije do Niša.

Zamenica direktora marketinga Dimitra Apatsidou navela je da Rajan er ima četiri leta do aerodroma "Konstantin Veliki" i dodala da se u sledećih nekoliko nedelja mogu očekivati dobre vesti o novim linijam.

"Na četiri linije od Niša do Berlina, Bratislave, Diseldorfa i Milana planiramo da ove godine prevezemo 120.000 putnika", istakla je Dimitra Apatsidou na konferenciji za novinare na niškom aerodromu.

Prema njenim rečima, statistički podaci Rajan era pokazuju da su od ukupnog broja prevezenih putnika avionima te kompanije 51 odsto građani Srbije, dok su ostali strani državljani.

"Među putnicima je najviše ljudi koji žive u dijaspori, oni predstavljaju 47 odsto svih onih koji su leteli do Niša ili iz Niša", izjavila je Dimitra Apatsidou.

Ona je rekla da je Rajan er povodom 50.000 prevezenih putnika s niškog aerodroma pokrenuo akciju prodaje karata po ceni od 9,9 evra na bilo kojoj od pomenutih linija iz Niša.

"Akcija trajati do ponedeljka 17. aprila u ponoć, a karte mogu da se rezervišu na internet-portalu Rajan era", kazala je Dimitra Apatsidou.

Ona je rekla da je Rajaner za prethodne tri godine zabeležio rast broja putnika sa 79 miliona na 120 miliona, a istovremeno je prosečna cena karte snižena sa 46 na 39 evra.

 

DOBRA VEST ZA VOZAČE: BEOGRAĐANI, BESPLATNO JE
Izvor:Tanjug

Beograd -- Javno komunalno preduzeće (JKP) Parking servis saopštilo je da tokom uskršnjih praznika neće kontrolisati i naplaćivati parkiranje u zoniranim delovima grada.

Parking se neće naplaćivati od petka 14. aprila do ponedeljka 17. aprila

U petak, subotu i ponedeljak, kako se navodi, shodno propisu o radu u dane verskog praznika, biće zatvorene i poslovnice Korisničkog servisa u Takovskoj 31, Kraljice Marije 7 i Mileševskoj 51.

Kako saopštava Parking servis, sve javne garaže, posebnai SMS parkirališta biće neprekidno otvorena za vreme praznika i radiće po uobičajnom sistemu naplate, kao i Služba za prenos vozila.

 

BUREK U PAPIRU NIJE ŠTO I BUREK U TANJIRU?
Izvor:Večernje novosti

Beograd -- Nedoumice više nema – burek, pecivo i jogurt koji kupite u pekari koštaće isto, bilo da ga jedete odmah ili ga nosite kući.

Serviranje peciva u tanjiru, u pekari, ne smatra se posebnom uslugom na koju se, po novim propisima, obračunava PDV od 20 odsto, već će pekarski i mlečni proizvodi i dalje biti oporezovani po nižoj stopi od 10 odsto, pišu Večernje novosti.

Ovo će biti precizirano već pripremljenim izmenama pravilnika, koji je i uneo zabunu o stopi PDV –a i to najviše među računovođe.

“Prema Zakono o porezu na dodatu vrednost, promet određenih dobara, između ostalog i određena vrsta hrane: hleb, burek, kifla, krofna,..mleko, mlečni proizvodi oporezuju se po posebnoj, nižoj poreskoj stopi PDV”, objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

“Ukoliko je reč o prometu dobara, poput na primer prodaje bureka ili nekog drugog peciva, uključujući i jogurt, reč je o prometu dobara koji se oporezuju po posebnoj stopi PDV, bez obzira na to da li će ga kupac konzumirati na licu mesta u pekari, na putu do kuće ili kod kuće. S tim u vezi, ne postoji opravdani razlog koji upućuje na poskupljenje navedenih proizvoda”, dodaju.

U Ministarstvu ističu da je izmena podzakonskog akta koji reguliše ovo pitanje već spremna i da se njegova objava očekuje u najkraćem roku.
< br /> Pitanje obračuna PDV na konzumaciju hrane u pekari pokrenule su računovođe. Smatraju da je do nedoumice došlo prilikom usaglašavanja naših pravila sa evropskim.

 

BG: NIČE NOVI BULEVAR, U NAJAVI PROBLEM ZA GRAĐANE
Izvor:Blic

Beograd -- Novi bulevar koji će direktno da spoji Most na Adi i Tošin bunar biće gotov u drugoj polovini juna, ali za sada nije planirano da prolaze i gradski autobusi.

Ovaj bulevar biće najbrži pravac kroz Novi Beograd posle auto-puta, jer će se ukrštati samo sa sa Omladinskih brigada i Bulevarom crvene Armije, dok će ulice Đorđa Stanojevića i Antifašističke borbe prelaziti preko nadvožnjaka.

Međutim, kako saznaje “Blic”, nadležni za sada ne planiraju uvođenje autobuskih linija novim bulevarom, jer bi time one izgubile postojeće stanice. Autobusi bi prolazili brže, ali izvan stambene i poslovne zone što bi sa postojećim brojem vozila bilo neracionalno.

Izgradnjom severnih pristupnih saobraćajnica Mostu na Adi, vozilima od Tošinog bunara do Požeške ulice moći će da se stigne za manje od deset minuta.

Ovo su primeri linija koje bi mogle da saobraćaju novim bulevarom.

Linija 94 (Miljakovac 1 - Blok 45)

Autobusi sa linije 94 od Mosta na Adi do raskrsnice Omladinskih brigada i Jurija Gagarina voze okolnom trasom preko Bulevara Milutina Milankovića. Ukoliko bi autobusi nastavili put preko novog bulevara do Omladinskih brigada, više ne bi stajali kod železničke stanice Novi Beograd, kod “Vera”, Španskih boraca i Bulevara umetnosti. Veza sa Omladinskih brigada i Jurija Gagarina svakako bi bila brža.

Linija 85 (Banovo brdo - Borča)

Trasa ove linije od Mosta na Adi prolazi kroz naselje Belvil, zatim pored Tehničke škole na Novom Beogradu i dalje Omladinskih brigada ka Zemunu. Ukoliko bi ova linija prolazila novim bulevarom, dve spomenute tačke na Novom Beogradu ostale bi bez linije 85, dok bi veza Banovog brda i Borče preko Zemuna svakako bila brža.

Linija 89 (Vidikovac - Blok 72)

Autobusi na liniji 89 od Mosta na Adi direktno silaze u Ulicu Jurija Gagarina. Njenim produženjem kroz novi bulevar trasa bi bi, za razliku od prethodnih linija, bila duža i sporija, a izgubila bi se veza sa naseljem Belvil i “Delta sitijem”.